A koronavírus elleni küzdelemről tárgyalt Donald Trump és Vlagyimir Putyin

2020.03.30. 19:43

A koronavírus-világjárvány elleni küzdelemről és az olajpiaci helyzetről folytatott telefonon hosszas megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint az amerikai kezdeményezésre létrejött eszmecsere során a felek komoly aggodalmuknak adtak hangot a koronavírus globális elterjedtségével kapcsolatban.

Tájékoztatták egymást az Oroszországban, illetve az Egyesült Államokban a fenyegetéssel szemben megtett ellenintézkedésekről.

Megvitatták a két ország ez irányú szorosabb együttműködésének lehetőségeit is

- áll a közleményben.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin tájékoztatták egymást az Oroszországban, illetve az Egyesült Államokban a fenyegetéssel szemben megtett ellenintézkedésekrőlForrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

A két vezető eszmecserét folytatott az olajpiaci helyzetről is, és megállapodott arról, hogy ez ügyben a két ország energiaügyi minisztere konzultálni fog egymással. Putyin és Trump szót ejtett még a kétoldalú viszony több más, a Kreml által nem részletezett kérdéséről, és megegyezett a személyes kapcsolattartás folytatásáról.

A Fehér Ház helyettes szóvivője is megerősítette, hogy Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn hosszú beszélgetést folytatott egymással telefonon.

Judd Deere, az amerikai elnöki hivatal helyettes szóvivője szerint a két államfő egyetértett abban, hogy a G20-as országcsoporttal együttműködve erőteljes nemzetközi kampányt folytatnak majd az új típusú koronavírus elleni harcban és egyben a világgazdaság megélénkítése érdekében.
Mindketten fontosnak tartották a globális energiapiacok stabilizálását - közölte Deere.
A washingtoni idő szerint hétfőn reggel történt Trump-Putyin egyeztetésről a Fehér Ház jóval a Kreml közlése után, a délutáni órákban adott hírt. A telefonbeszélgetés előtt Trump a Fox televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy nem akarja az olaj- és gázipar teljes tönkretételét az alacsonyra zuhant olajárak miatt. 
Az orosz-szaúdi olajvitáról szólva az amerikai elnök úgy fogalmazott: mindkét fél "megbolondult". A Rijád és Moszkva közötti árháború és piaci részesedésért folytatott vita, elemzők szerint, a palaolaj-termelésben élenjáró Egyesült Államok számára különösen káros.