A törvényeket kijátszva működnek Soros álcivil szervezetei Közép-Ázsiában

Soros György
US investor George Soros gives a speech on the occasion of the "25th Anniversary of the Open Medical Institute" in Vienna, Austria, on November 19, 2018. (Photo by HERBERT NEUBAUER / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Nem egyszerű Közép-Ázsiában az NGO-k működése, ugyanis a legtöbb térségbeli országban komoly szabályokhoz kötik működésüket, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy külföldről kapjanak pénzügyi forrásokat. Soros Györgyék azonban megpróbálják kijátszani a rendszert, és rafináltan működtetik hálózatukat a térségben – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Soros György amerikai milliárdos Nyílt Társadalom Alapítványának (Open Society Foundations-OSF) honlapján elérhető regionális adatok szerint 2018-ban 116 támogatást osztottak ki az eurázsiai térségben, azonban a dolog nem ilyen egyszerű.

Soros György Forrás: AFP/Herbert Neubauer

Közép-Ázsiában szigorú szabályok vannak érvényben a külföldről támogatott civil és álcivil szervezetekre vonatkozóan. Kazahsztánban például az állam olyan hatékonyan szabályozza az ilyen jellegű szervezeteket, hogy szinte lehetetlen számukra külföldi támogatásokhoz jutni.

Éppen ezért

Sorosék nem kifejezetten helyi NGO-kba pumpálják a pénzt, hanem amerikai és európai (ál)civil szervezeteken keresztül támogatnak olyan programokat, amelyek Közép-Ázsiában fejtik ki hatásukat.

A legnagyobb összeget, másfél millió dollárt az OSF-től a Kirgizisztán fővárosában, Biskekben található American University of Central Asia (AUCA) nevű felsőoktatási intézet kapta.

A támogatás leírása szerint a pénzből a közép-ázsiai országokból, és főleg Kirgizisztánból származó hallgatók ösztöndíját fedezhették. Továbbá különböző programokra és kutatásokra költhettek belőle.

Soros György magánegyeteme, a Budapesten székelő Central European University (CEU) is jól járt.

A Soros-egyetem ugyanis 126 983 dollárt kapott azért, hogy finanszírozzanak egy hatnapos képzést, legfeljebb 25 politikai ösztöndíjas számára,

amelynek célja a Moldovában, Örményországban és Kirgizisztánban található kutatói és agytröszthálózat kapacitásának fejlesztése.

Feltűnő az is, hogy Sorosék aktívan támogatnak LMBTQ-szervezeteket.

Az Európai Leszbikus Konferencia (European Lesbian Conference) 25 ezer dollárral gazdagodott, amelyből támogathatták az európai és közép-ázsiai leszbikus mozgalmak felépítését.

790 ezer dollárt kapott a Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transzszexuális és Interszexuális Egyesület (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association - Europe) európai szárnya, általános működési támogatásként.

Félmillió dollárban részesültek Soros kedvenc kitartottjai az amerikai Tides Foundationnél.

Az összegből a Freedom to Marry Global nevű projektre költhettek, amely célja, hogy erősítse az LGBT-szervezetek közötti stratégiai kommunikációt.

A térképből jól látszik továbbá, hogy a Soros-hálózat leginkább Georgiában (korábbi nevén Grúziában) van jelen.

A szervezetek támogatásán kívül Sorosék 14 úgynevezett szövetséget (Fellowship) finanszíroztak összesen 22 234 dollárt értékben, valamint 17 ösztöndíjra (Scholarship) 343 671 dollár jutott.