Egy román műsorvezető szerint tankokkal kellene a székelyek ellen vonulni

Vágólapra másolva!
Megbüntették Romániában a Traian Băsescu volt államfőhöz közeli B1 televíziót, mert a TV egyik vállaltan magyarellenes műsorvezetője, álhíreket sem mellőzve, gyűlöletet keltett az erdélyi magyarok ellen. Radu Banciu a B1 televízióban arra utalt, hogy tankokkal kellene Székelyföld ellen vonulniuk a román erőszakszervezeteknek, Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt pedig be kellene börtönözni, ahogy az - szerinte - Spanyolországban történt a katalánokkal szemben. A téma kapcsán megszólalt az egyik RMDSZ-es parlamenti képviselő is, fake news-nak minősítve Banciu kijelentéseit. A műsorvezetőt a magyarellenes gyűlöletkeltés miatt korábban már több alkalommal is megbírságolták.
Vágólapra másolva!

A romániai Országos Audiovizuális Tanács (CNA) 2020. május 28-i ülésén 15 000 lej (kb. 1 millió 80 ezer forint) bírságot szabott ki a B1 televíziónak, Radu Banciu műsorvezető magyarellenessége miatt – írja a Transindex.

A Tanács megállapította, amit a székelyföldi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is jelzett a hatóságnak, hogy a Traian Băsescu volt államfőhöz közel álló B1 televízió Lumea lui Banciu (Banciu Világa) című május 4-i műsora

megsértette a korrekt tájékoztatáshoz való jogot, nem tartotta tiszteletben a hatályos előírásokat.

Banciu a műsorában olyan jellegű álhíreket terjesztett, miszerint: „Erdély magyarlakta területein kötelező beszélni a magyar nyelvet, és a románoknak megtiltották, hogy anyanyelvükön beszéljenek a saját országukban".

A műsorvezető megkérdőjelezte a székelyföldi autonómia szükségességét, ebben a kontextusban a következő, nyilvánvaló fake news-t terjesztette: „ezeken a területeken már minden a magyaroké, nincs már román iskola, nem beszélnek románul, nem állítanak ki román nyelvű hivatalos papírokat".

Románia helyzetét Spanyolországhoz hasonlította, és hangsúlyozta, hogy

a katalánok ellen tankokkal léptek fel, ezzel arra célozva, hogy Romániában is így kellene eljárni a magyarokkal szemben.

Banciu véleménye alapján, Spanyolországban Kelemen Hunort,

az RMDSZ vezetőjét 18 év börtönbüntetésre ítélnék.

Ezzel kapcsolatosan a következőket nyilatkozta Benkő Erika RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója a Transindexnek: „A modern világ egyik legnagyobb mételye a fake news, a hamis híreknek a terjesztése, Banciu pedig azon felül, hogy nagyon ellenséges a magyar közösséggel szemben, folyamatosan álhíreket terjeszt, olyan égbekiáltó valótlanságokat állítva a magyar közösségről, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. A fake news azért veszélyes, mert hamis percepciót terjeszt a közösségünkről uszító céllal, és a tévénézőkben az a téves képzet alakulhat ki, hogy az erdélyi magyar közösség veszélyt jelenthet Romániára nézve, holott az erdélyi magyarságnak minden törekvése pontosan illeszkedik a nemzetközi jogi normákhoz és a román jogrendhez egyaránt" – fűzte hozzá a magyar jogvédő, politikus.

Radu Banciunak már korábban is voltak magyarellenes kijelentései, ezekről itt és itt számoltunk be.