Macron kormányzópártjának kudarca és rekord alacsony részvétel a francia önkormányzati választásokon

2020.06.28. 22:22

Soha még nem tapasztalt, közel 60%-os távolmaradás a francia önkormányzati választások második fordujában, ezt emelik ki elsőként a francia hírtelevíziók a választás estéjén. Az első fordulót március 15-én tartották, ami akkor nagy felháborodást okozott, mert Macron elnök nem volt hajlandó elhalasztani a koronavírus-járvány ellenére sem. Sokan éppen a szavazás és a kampány miatt lettek betegek, a francia egészségügyi hivatal szerint. A június 28-ai választás Macron kormányzópártjának kínos párizsi bukását hozta.

A hagyományos jobbközép általános jó szereplése - a 9 ezernél nagyobb városok több mint felét megnyerte - , a szélsőbaloldalhoz közeli Zöldpárt meglepő előretörése (Marseille, Lyon, Bordeaux, Strasbourg, nem várt zöldpárti győzelmek négy fontos francia nagyvárosban), Macron jelöltjének, egykori egészségügyi miniszternőjének katasztrofális párizsi szereplése és a rekordalacsony részvétel jellemezte a francia önkormányzati választások második, döntő fordulóját.

Macron miniszterelnöke, Edouard Philippe a francia választási törvények szerint elindulhatott polgármester-jelöltként, nyert is Le Havre-ban, de le fog mondani. 

Összességében Macron túl sokat nem várt a balsikerű első forduló után, de Agnes Buzyn volt miniszterének megalázó eredménye azért meglephette a francia elnököt. Nem véletlenül elsősorban az alacsony részvételen sajnálkozott. A párizsi főpolgármester Anne Hidalgo, a hagyományos baloldalt jelentő Szocialista Párt politikusa maradt, az első részeredmények és az exit-pollok alapján 49-50%-ot szerzett. A második a jobbközép Rachida Dati lett, Nicolas Sarkozy egykori igazságügyi-miniszternője, 32%-kal. A balliberálisnak tekinthető, Macron-párti Agnes Buzyn a számára legkedvezőbb számítások szerint is csak 16%-ot ért el, de egyes mérések szerint lehet, hogy mindössze 13%-a lesz.

Két érdekesség: miután Perpignan városát megnyerte a nemzeti jobboldal jelöltje, Louis Aliot, de néhány baloldali aktivista nem értett egyet a többség akaratával és a V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint tüntetni kezdtek. Gironde megyében pedig Franciaország legidősebb polgármestere kikapott. A 98 éves politikus, a párton kívüli Marcel Berthomé 1971 óta polgármester, de ezúttal tizedszerre nem tudott nyerni. Nem a kora miatt, hanem ellenfele szerint azért, mert diktátorként irányította a Libourne melletti települést.