Tombol a radikális baloldal az Egyesült Államokban: Portland lángokban, Chicagóban és New Yorkban elszabadult az erőszak

Feds Attempt To Intervene After Weeks Of Violent Protests In Portland GettyImageRank2 POLITICS one person
PORTLAND, OREGON - JULY 22: A protester throws flaming trash toward the Mark O. Hatfield U.S. Courthouse after breaking through a newly-reinforced perimeter fence on July 22, 2020 in Portland, Oregon. The night marked 56 days of protests in Portland following the death of George Floyd in police custody. Nathan Howard/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A radikális baloldali zavargások és rendőrellenes megmozdulások nyomán az USA-n végigsöprő erőszakhullám legsúlyosabban a demokrata párti politikusok által irányított városokat érinti. A baloldali városvezetők mégsem hajlandóak elfogadni a szövetségi rendfenntartók segítségét, és aktívan tiltakoznak az ellen, hogy Trump elnök a városukba vezényelje őket. Ahol pedig a szövetségi rendfenntartók jelen vannak, ott a demokraták minden eszközzel igyekeznek aláaknázni a munkájukat. Pillanatképek a diliházból: az Alapjogokért Központ összefoglalójából közlünk részleteket. 
Vágólapra másolva!

Brutális gyermekgyilkosság az erőszakhullám közepette, New York, USA, 2020 július 13.

Agyonlőttek egy egyéves kisfiút Brooklynban. Családjával és barátaikkal egy kültéri sütögetésen vettek részt, amikor két ismeretlen tüzet nyitott rájuk. Davell Gardnert nagybátyja azonnal kórházba szállította, de az életét nem sikerült megmenteni. A társaság három férfi tagját is meglőtték, ők túlélték. Egy hét alatt 49 lövöldözés volt New Yorkban, ami 276%-os emelkedés a tavalyi átlaghoz képest. Az áldozatok közül tíz volt gyerek. De Blasio a fegyvertartást hibáztatja, miközben a Black Lives Matter mozgalomnak engedve egymilliárd dollárral csökkentette a rendőrség költségvetését.

A Los Angeles Times szerint rasszista az amerikai himnusz, 2020. július 14.

A lap megjelentett egy véleménycikket, melyben Jody Rosen vendégszerző arra szólít fel, hogy cseréljék le a nemzeti himnuszt. Cikkében azt írja, hogy a „Csillagos-sávos lobogó" szerzőjének a szobra monumentális és ronda volt, ezért nem is baj, hogy a vandálok ledöntötték, különösen tekintettel arra, hogy Francis Scott Key rabszolgatulajdonos volt. Ezért "A csillagos-sávos lobogó" nem alkalmas nemzeti himnusznak, pláne mivel a himnusz szövegében szerepel a „rabszolga" szó. Ez a harmadik versszakban van, melyet nem énekelnek, alapvetően britellenes, és valószínűleg elvont értelemben használta a szerző a szabadságharc idején a koronához ragaszkodó amerikaiak leírására. Rosen úgy véli, hogy a himnusz, mint olyan, borzalmasan elavult és reakciós dolog, és semmi szükség rá. De ha már mindenképpen muszáj, hogy legyen egy, akkor válasszák Bill Withers „Lean on me" című alkotását. Ennek egyszerű a dallama, a szövege a szolidaritásról szól, és hiányzik belőle minden magasztos eszme, különösen a szabadság vagy Isten megidézése, így kiválóan alkalmas az amerikai korszellem szimbolizálására. Főleg úgy, hogy Amerikáról említést sem tesz.

Újabb bukott anarchista miniállam, Portland, Oregon, USA, 2020. július 16

A rendőrség felszámolta a Chinook Land Autonomous Territory nevű rendőrmentes zónát, melyet egy központi park területén hoztak létre tüntetők Portlandben. A zóna 32 óráig maradt fenn. A rendőrök hajnali 5-kor zárták le a park környékét, majd 10 percet adtak a tüntetőknek a távozásra. Aki ennek nem tett eleget, azt letartóztatták.

Forrás: RT

Antiszemita támadásoktól tartanak, New York, USA, 2020. július 16.

Ray Kelly, egy korábbi New York-i rendőrbiztos úgy fogalmazott, hogy az „amerikai zsidóság egy nehéz történelmi pillanatban van", és azt javasolta, hogy a zsinagógák környékén érdemes lenne az Európában tapasztalható szintre emelni a biztonsági intézkedéseket. Azért vetít elő nehéz időszakot, mert szerinte a rendőrség presztízsének megroppanása és költségvetésének csökkentése ahhoz fog vezetni, hogy az amerikai zsidók kevésbé lesznek biztonságban. Kelly jelenleg az Anti-Semitism Accountability Project jogvédő csoportot vezeti.

Portland lángokban, Oregon, USA, 2020. július 19.

Portlandben több száz tüntető randalírozott. Rendőrség által telepített kerítéseket, torlaszokat rongáltak meg, és megkísérelték elfoglalni a szövetségi bíróság épületét, majd elbarikádozták az épület kijáratait azért, hogy az épületben tartózkodó rendőrök előtt elzárják a kivezető utat. A rendőrség könnygázt vetett be ellenük. Egy közeli helyszínen a randalírozók bejutottak a legnagyobb portlandi rendőrszakszervezet épületébe és felgyújtották. A rendőrség gyorsan visszanyerte az ellenőrzést az épület fölött, és sikerült eloltaniuk a tüzet.

A városi és állami hatóságok és a szövetségi belbiztonsági minisztérium között súlyosak az ellentétek. A város demokrata polgármestere, Ted Wheeler ragaszkodik a szövetségi rendfenntartók kivonásához. Eközben a szintén demokrata állami főügyész beperelte a szövetségieket, mondván illegálisan tartóztattak le tüntetőket, akiket aztán jelöletlen gépjárművekben szállítottak el. A városi tűzoltóparancsnok pedig megtiltotta, hogy a rendőrök a tűzoltóság eszközeit használják.

Chicago polgármestere nem kér a segítségből, Illinois, USA, 2020. július 20.

Donald Trump többek között Chicago városában is tervezi amerikai szövetségi rendfenntartó erők bevetését az ott tapasztalható erőszakhullám miatt. A város demokrata polgármestere, Lori Lightfoot azt mondta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza Trump terveit erre vonatkozóan, és feltűnési viszketegségben szenvedő gyáva őrültnek nevezte a városi rendőrszakszervezet vezetőjét, aki azon a véleményen van, hogy Chicagóra ráfér a szövetségi segítség. Az előző hétvége során 54 embert meglőttek, és 7-en meghaltak Chicagóban.

Brutális támadás egy bírónő és családja ellen, New Jersey, USA, 2020. július 21.

Egy ismeretlen fényes nappal becsöngetett egy szövetségi bírónő, Esther Salas házába, agyonlőtte a fiát, és súlyosan megsebesítette a férjét. Az FBI másnap holtan találta a fő gyanúsítottat. Roy Dan Hollandert, aki magát férfijogi ügyvédként határozta meg, vélhetőleg öngyilkos lett. Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a bírónő egy Jeffrey Epstein nevével összefüggő csalási ügyet tárgyal, valamint az, hogy Epstein bűntársát, Ghislaine Maxwellt nemrég tartóztatták le. Epstein pedofil prostitúció alapos gyanújával került előzetes letartóztatásba. Ismeretségi körébe olyan neves személyek tartoztak, mint Bill Clinton és a brit András yorki herceg. Epstein a cellájában öngyilkos lett

Vád alá helyezték a bátor házaspárt, St. Louis, Missouri, USA, 2020. július 21.

Mark és Patricia McCloskey ellen vádat emeltek törvénytelen fegyverhasználat miatt. A házaspár, mint az bejárta az internetet, fegyverrel kergetett el egy Black Lives Matter felvonulást a házuk kertjéből. A vádemelő ügyésznő választási kampányát Soros György támogatta. Missouri republikánus kormányzója viszont már korábban jelezte, hogy a McCloskey házaspár számíthat a kormányzói kegyelemre. Elvileg 4 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják őket.

Ismét brutális erőszak Chicagóban, Illinois, USA, 2020. 07. 22.

Lövöldözés tört ki egy chicagói ravatalozó környékén. Legalább 15 ember megsérült, amikor este fél hét körül ismeretlen tettesek tüzet nyitottak egy autóból. A gyászolók ezek után viszonozták a tüzet, mire az autó nagyobb sebességre kapcsolt, de rövid időn belül lecsúszott az úttestről és összetört. Az autó utasai szétszéledtek. Az eset egyik szemtanúja háborús övezethez hasonlította a helyszínt.

A videó a nyugalom megzavarására alkalmas:

Hiába állt melléjük, az anarchisták elzavarták a portlandi polgármestert, Oregon, USA, 2020. 07. 23.

A demokrata politikus azzal a szándékkal érkezett a portlandi tüntetés helyszínére, hogy szolidaritását fejezze ki és köszönetet mondjon a tüntetőknek, mert ellenszegülnek Donald Trump „megszállóinak" – így utalt a városban a rendet helyreállítani igyekvő szövetségi rendfenntartókra. Az anarchisták ellenségesen fogadták. Kifütyülték, műanyag palackokkal megdobálták és elkergették a helyszínről. Egy ponton Ted Wheeler testőreinek is közbe kellett avatkozni, miközben igyekeztek a polgármestert biztonságos helyre menekíteni.