A szövetségi bíróságot ostromolják Portlandben az erőszakos zavargók

Portland, 2020. július 28. A Black Lives Matter mozgalom tüntetője visszadob egy könnygázgránátot a szövetségi rendőrök közé a szövetségi bíróság épülete előtt, az Oregon állambeli Portlandben a 2020. július 28-ra virradó éjjel. MTI/AP/Marcio Jose Sanchez
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban is folytatódtak az erőszakba torkolló radikális baloldali zavargások Amerikában, amelyeknek az epicentruma továbbra is Portland városa, azon belül pedig a szövetségi bíróság épületének környéke. A Washington Post szerint az erőszak megfékezése érdekében az amerikai kormányzat újabb szövetségi erőket küld Portlandbe. A város demokrata párti vezetése közben azzal fenyegetőzik, hogy a szövetségi erőkre az ott-tartózkodásuk miatt 15 percenként 500 dolláros büntetést szab ki. William Barr amerikai igazságügyi miniszter kedden, a Képviselőház igazságügyi bizottsága előtti meghallgatásán kijelentette, hogy a portlandi zavargásoknak nincs közük George Floyd rendőri túlkapás miatt bekövetkezett halálához. Donald Trump elnök pedig megerősítette, hogy felelősségre fogják vonni a radikális baloldali rombolókat, akik legalább 10 év börtönt is kaphatnak. A hétvége folyamán, a Franciaország tengeren túli megyéjének számító, közép-amerikai Martinique-ben ledöntötték és meggyalázták Bonaparte Napóleon francia császár első feleségének, Joséphine de Beauharnais-nak a szobrát.
Vágólapra másolva!

A nyugati parti Oregon állam legnagyobb városában, a demokraták irányítása alatt lévő Portlandben továbbra sem csökken a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM) mozgalom és az Antifa által keltett erőszakhullám.

Az egyik radikális baloldali zavargó visszadob egy könnygázgránátot a rendőrök közé a szövetségi bíróság épülete előtt, Portlandben, a 2020. július 28-ra virradó éjjel Forrás: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

Az erőszakos események már közel 60 napja zajlanak, a múlt héthez hasonlóan a szélsőségesek pedig hétfőn, kedden és szerda hajnalban is a belvárosban található

szövetségi bíróságot próbálták meg elfoglalni, illetve felgyújtani, de a Donald Trump elnök parancsára oda küldött szövetségi rendfenntartó erők megvédték tőlük az épületet.

A Washington Post értesülése alapján

még legalább 100 szövetségi rendfenntartót vezényelnek Portlandbe,

az ott lévő 150 mellé. Az újabb rendfenntartókat ezúttal a szövetségi marsalli szolgálattól indítják útnak. A szövetségi marsallok lényegében rendőri feladatokat látnak el.

A Post szerint a marsalli szolgálat vezetése már a múlt héten meghozta a döntést az ügyben annak érdekében, hogy biztosítsa a bíróság épületének védelmét.

A Fox News információi alapján azonban Portland demokrata vezetése kilátásba helyezte, hogy

a rendfenntartók oda küldése miatt a szövetségi kormányra 15 percente 500 dolláros büntetést szab ki.

Chloe Eudaly demokrata önkormányzati képviselő hétfői összegzése szerint Washington már 192 ezer dollárral tartozik nekik.

Az erőszakos radikális baloldali aktivisták az amerikai rendőrséget bélyegezték fasisztának, illetve fasiszta rendőrállam kiépítésével vádolták őket, amelynek az ellenszere - szerintük - egy radikális baloldali forradalom lehetne.

Radikális baloldali tüntető a portlandi szövetségi bíróság épülete előtt, 2020. július 28-ra virradó éjjel Forrás: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

Az Egyesült Államok elnöke a portlandi radikális baloldali aktivistáknak a Twitter-oldalán

felelősségre vonást ígért a bíróság megtámadása és az emlékművek lerombolása miatt.

Az utóbbi kapcsán Donald Trump vélhetően arra gondolt, hogy a csőcselék még júniusban ledöntötte a Függetlenségi Nyilatkozat első számú megfogalmazójának, Thomas Jefferson későbbi amerikai elnöknek a szobrát.

Trump továbbá anarchistáknak minősítette a zavargókat, és legalább 10 év börtönbüntetést ígért számukra.

Egy másik tweetjében a (Demokrata Párthoz kötődő) fake news médiát ítélte el, amely megpróbálja az erőszakos zavargókat békés tiltakozóknak láttatni.

A tudósításokból teljesen egyértelmű, hogy

a baloldali fake média ezt a hamis látszatott úgy próbálja fenntartani, hogy nem közöl felvételeket az erőszakos rombolókról.

Megteszi ezt azonban helyette a konzervatív média, és lényegében minden közösségi portál, a Facebook, a Twitter és a YouTube korában ugyanis nem lehet a nyilvánvaló tényeket letagadni.

A baloldali médiának az a trükkje, hogy „amiről nem tudósítunk, az nem létezik", egyszerűen már nem működik.

Erre a magától értetődő tényre amúgy már Trump elnök 2016-os megválasztása után rá kellett volna, hogy jöjjenek.

A Fehér Ház egyébként még pénteken közölte, hogy

Chad Wolf belbiztonsági miniszter jövő hétfőtől szigorításokat ígért a radikális baloldali aktivistákkal szemben, de konkrétumokat még nem árult el.

Portlandben jelenleg is zajlik egy megmozdulás, a demokraták által felhergelt csőcselék most éppen a szövetségi erők jelenléte ellen tiltakozik.

Amerikai igazságügyi miniszter: A portlandi zavargásoknak nincs közük Floyd halálához

A demokraták által kezdeményezett, a Képviselőház igazságügyi bizottságának a meghallgatásán William Barr igazságügyi miniszter az erőszakba torkolló radikális baloldali megmozdulássorozatért az egyes városokban eluralkodott és növekvő bűnözést okolta.

– hangsúlyozta.

William Barr Forrás: Wikipédia

Jerrold Nadler demokrata párti képviselő felvetésére, miszerint a minisztérium a szövetségi erők kivezénylésével állítólag amerikaiakat sodort veszélybe, és megsértette alkotmányos jogaikat, Barr kiemelte, hogy az erőszakos, anarchista megmozdulások csak rombolnak. Konkrét példaként a portlandi szövetségi bíróság épületénél történő gyújtogatásokat hozta fel.

- közölte.

Radikális baloldali zavargók összecsapásra készülnek a szövetségi rendőrökkel Portlandben, a 2020. július 28-ra virradó éjjel Forrás: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

Egy másik kérdésre válaszolva William Barr ismét emlékeztetett rá, hogy

Portlandben lázongók százai vannak az utcán késekkel, kalapácsokkal, fegyverekkel, robbanóanyagokkal felszerelkezve,

sokan közülük egyszerűen rombolni akarnak.

Barr kiemelte, hogy

Sürgette továbbá, hogy a szövetségi ügyészek emeljenek vádat a bizonyított esetekben. Leszögezte, hogy a fekete életekre jóval nagyobb veszélyt jelentenek az utcai zavargások és erőszakos cselekedetek, mint bármely rendőri túlkapás.

Washingtonban is voltak megmozdulások a hétvége folyamán, a radikális baloldali aktivisták azt skandálták, hogy

Ledöntötték Napóleon első feleségének a szobrát

Vasárnap a Franciaország tengeren túli megyéjének számító, közép-amerikai Martinique szigetén (Karib-tenger, Kis-Antillák szigetcsoport) helyi szélsőségesek ledöntötték és meggyalázták Bonaparte Napóleon francia császár első feleségének, Joséphine de Beauharnais-nak a szobrát.