Sebastian Kurz szerint már látni a fényt az alagút végén, a koronavírus okozta válság rövidebb lesz, mint ahogy szakértők várták

KURZ, Sebastian
Sebastian Kurz osztrák kancellár egy bécsi sajtóértekezletre érkezik 2020. augusztus 18-án.
Vágólapra másolva!
Jövő év nyarára visszaállhat az élet a normális kerékvágásba a koronavírus-válság után, köszönhetően annak, hogy előreléptek a vakcinafejlesztésben, és egyre gyorsabb tesztelési módszerek állnak már rendelkezésre - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz osztrák kancellár.
Vágólapra másolva!

- vélekedett Sebastian Kurz, aki hozzátette, hogy tavaszhoz képest ma már sokkal többet tudnak a koronavírusról, jobban értik, hogyan terjed, kire jelent fokozott veszélyt, és ez már önmagában jelentős előrelépés.

Sebastian Kurz osztrák kancellár egy bécsi sajtóértekezletre érkezik 2020. augusztus 18-án. Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

Kérdésre válaszolva az osztrák kancellár

nem zárta ki kifejezetten egy újabb zárlat lehetőségét, de azt kiemelte, hogy mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében.

Sebastian Kurz leszögezte, hogy

csak kipróbált, biztonságos vakcinát fognak használni Ausztriában a koronavírus ellen, és az oltást nem teszik majd kötelezővé.

Osztrák járványügyi szakember tesztel egy lakost Sankt Wolfgangban 2020.07.27-én. Forrás: AFP/Werner Kerschbaummayr

Az osztrák kancellár figyelmeztetett arra, hogy

a következő hónapok még tartogatnak nehézségeket, mivel elkezdődik az iskola, a hidegebb időjárás miatt több időt töltenek majd az emberek zárt térben, és a szokásos szezonális influenzajárványra is számítani kell.

Ilyen körülmények között fel kell készülni arra, hogy a koronavírusos megbetegedések száma ismét hirtelen emelkedhet.

Folyamatos változásra kell számítani Kurz szerint: lesznek sikerek és kudarcok, korlátozások és enyhítések.

- hangsúlyozta Kurz, aki hozzátette: Ausztria eddig összességében sikerrel kezelte a járványt, és arra kérem az osztrákokat, hogy - amennyire lehetséges - ősszel és télen is legyenek ilyen fegyelmezettek.