Deutsch Tamás: Az EU-ban véget kell vetni a tagállamokkal szembeni politikai és ideológiai hidegháborúnak

DEUTSCH Tamás
Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP EP-képviselője az Európai Parlamentben(EP).
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniót legyengítő megosztottság felszámolása érdekében véget kell vetni a tagállamokkal szemben viselt politikai és ideológiai hidegháborúnak és a kettős mérce alkalmazásának - jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán Brüsszelben abban a plenáris EP-vitában, amely Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek az unió helyzetét értékelő beszédét követte.
Vágólapra másolva!

A magyar EP-képviselő arról beszélt, hogy

Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP EP-képviselője az Európai Parlamentben(EP) Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Deutsch Tamás véleménye szerint az unión belüli intézményes megosztottság felszámolására az Európai Bizottságnak egyebek mellett kezdeményeznie kell, hogy valamennyi uniós állampolgár egyformán hozzáférhessen a szabad munkavállalás lehetőségéhez más tagországokban.

Aláhúzta, hogy azonnal szülessen döntés Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozásáról.

Évtizedes uniós tagságuk ellenére ezen országok állampolgárai még mindig kirekesztettek a szabad mozgást biztosító európai rendszerből.

Kiemelte, hogy ez az állapot szintén szomorú szimbóluma az unió megosztottságának.

Az uniós bizottságnak szerinte olyan

új jogalkotási javaslatokat kell megfogalmaznia egyebek mellett a klímavédelem, a szociális pillér és a bevándorlás kérdéseiben,

amelyek nem újabb vagy a jelenleginél mélyebb megosztottsághoz, ideológiai vitákhoz vezetnek, hanem amelyek a tagállamok és az uniós intézmények széles körű támogatását élvezik.

Az Európai Bizottság elnökének az uniós források elosztására vonatkozó terveiről a fideszes képviselő magyar újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az uniós bizottság hamarosan megjelenő jogszabálytervezete a források szabályos, az alapszerződésben megfogalmazott értékeket szolgáló felhasználását irányozza elő. Aláhúzta, hogy Von der Leyen az unió pénzügyi érdekeinek védelméről beszélt.

Deutsch Tamás hozzátette, hogy az uniós bizottság elnöke