Egy török F-16-os vadászgép Azerbajdzsán légteréből lelőtt egy örmény SzU-25-ös harci gépet - közölte kedden az örmény védelmi minisztérium. Ankara tagad.

A katonai tárca szerint az örmény légierő gépének pilótája meghalt.

A minisztérium közölte, hogy a török F-16-os az azeri Gjandzsa repteréről szállt fel, hogy fedezze az azeri harci gépeknek és drónoknak az Örményország területén lévő Vardenisz, Mec, Maszrik és Szotk településekre mért csapásait, és az örmény légtérben lőtte le az örmény gépet. 
Jereván hétfőn kilátásba helyezte, hogy beveti Iszkander hadműveleti-taktikai rakétarendszereit, ha Törökország F-16-osokat alkalmaz Hegyi-Karabahban.

A török légierő egyik F-16-os gépeForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ministry Of National Defence Of

Azerbajdzsán és Örményország között vasárnap újultak ki a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében. Törökország Bakut támogatja, Jereván pedig a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagja.

Ankara tagad

Ankara tagadta kedden az örmény védelmi minisztérium azon állítását, amely szerint egy török F-16-os vadászgép Azerbajdzsán légteréből lelőtt egy örmény SzU-25-ös harci gépet - jelentette a török sajtó. 

Fahrettin Altun, a török államfői hivatal kommunikációs igazgatója közölte, hogy az örmény állítás teljességgel igaztalan. Altun hozzátette. Örményországnak ahelyett, hogy olcsó propagandatrükkökhöz fordul, inkább ki kellene vonulnia az általa megszállt területekről. 

Cikkünk frissül!