Ahogy arról az Origo péntek este folyamatos közvetítésében beszámolt, egy 18 éves migráns, Abdoullakh A. Párizs egyik elővárosában, a nyílt utcán lefejezte Samuel Paty-t, egy középiskolai tanárt. A saját kollégái szeme láttára. A kivételesen brutális gyilkosság indoka az volt, hogy a történelemtanár a szólásszabadságról beszélt az egyik órán, ezzel összefüggésben Mohamed-karikatúrákat mutatott, ez pedig nem tetszett a muszlim diákoknak és a szüleiknek. A tanárt egyébként már napok óta fenyegették muszlim szülők, tett is feljelentést a rendőrségen, de a rendőrök érdemben semmit sem csináltak. Az iszlamista terrortámadás egyértelmű merénylet volt a Francia Köztársaság több mint két évszázada lefektetett alapértékei és hagyományai ellen is, mint amilyen a szabadság, egyenlőség, testvériség hármas jelszava, illetve a szólásszabadság és véleménynyilvánítás joga.

Ki az áldozat?

A 47 éves Samuel Paty a Párizs belvárosától mintegy 30 kilométerre található Conflans-Saint-Honorine nevű település College du Bois d'Aulne középiskolájának tanára volt, aki állampolgári ismereteket is oktatott. Családos ember volt.

12-16 év közötti diákokat tanított, akik a szülők és az iskola többi tanára szerint nagyon kedvelték Samuel Paty-t, a diákok később ezt megerősítették több francia lapnak is. 

Samuel Paty október elején, az egyik állampolgársági ismeretek órán, miközben a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság fontosságáról beszélt, mondanivalóját alátámasztotta a Charlie Hebdo szatirikus hetilap Mohamed-karikatúráival. A tanár tudván azt, hogy az osztályban muszlim diákok is vannak, még mielőtt a karikatúrákat bemutatta volna, azt mondta nekik, normális és kedves hangnemben, hogy amennyiben ezzel problémájuk van, akkor elhagyhatják a termet. 

Az iszlámban Mohamed próféta bármilyen jellegű ábrázolása ugyanis istenkáromlásnak számít, amit a saría szerint halállal büntetnek. Amúgy mindenfajta emberábrázolás tilos az iszlámban, de ha nem a legfőbb prófétáról van szó, akkor ezért általában nem jár kivégzés, csak enyhébb fokú büntetés.

A figyelmeztetés ellenére egyetlenegy muszlim tanuló sem hagyta el a termet, és ott helyben nem is jelezték, hogy a Mohamed-karikatúrák bemutatásával bármiféle gondjuk lenne, az órát követően a folyóson azonban morgolódni kezdtek. Miután hazamentek, elmondták a szüleiknek, hogy mi történt Samuel Paty óráján, akik felháborodtak és panasszal fordultak az iskola vezetősége felé.  Ezért összehívtak egy megbeszélést, amin részt vettek a feldühödött muszlim szülők, az iskola igazgatója, az oktatási hivatal egyik képviselője, és természetesen Samuel Paty is.

Látszólag rendeződött a konfliktus, valójában azonban nem, mivel a hír elterjedt a Párizs környéki muszlim közösségekben, erre rájátszott Samuel Paty egyik diákjának az apja is, aki a YouTube-ra feltöltött videójában szélsőséges stílusú kritikát fogalmazott meg a tanárral szemben.  A tanárt és az iskolaigazgatót ezt követően, elsősorban a közösségi médiában elkezdték verbálisan fenyegetni, erre válaszul mindketten tettek feljelentést, de semmi sem történt. 

Ki a gyilkos terrorista?

Samuel Paty gyilkosa egy iszlám vallású, csecsen nemzetiségű és orosz állampolgárságú migráns, Abdoullakh A.

Moszkvában született, 2002-ben, és a szüleivel 2008-ban költözött Franciaországba, ahol mindhárman menekültstátust kértek és kaptak. Abdoullakh A. ideiglenes tartozódási engedélyhez csak idén március 4-én jutott, amely 2030 márciusáig érvényes.

A normandiai Évreux-ben élt, ami Párizs elővárosaitól több mint 100 kilométerre található. A fiatalember nem ismerte Samuel Paty-t, a College du Bois d'Aulne állampolgári ismeretek óráján történtekről az internetről értesülhetett, és ez nagyon feldühítette. Az iskola diákjainak a beszámolói alapján pénteken bement az iskolába, és érdeklődött a tanárról.

Abdoullakh A. követte az órák lejárta után gyalogosan hazafelé tartó tanárt, majd Allahu Akbar-kiáltások közben elővett egy 30 cm hosszú disznóölő kést, amivel lefejezte a tanárt. 

Forrás: Origo

Mivel a disznó az iszlámban tisztátalan állatnak számít, a disznóölő késsel történő gyilkolás egyértelműen jelzi, hogy a csecsen migráns mit gondolhatott az őt befogadó franciákról. 

Ezután lefényképezte a levágott fejet, majd közzétette a Twitter-oldalán azzal a megjegyzéssel, hogy üzenem Macronnak, a hitetlenek vezérének, hogy megöltem az egyik kutyáját, mivel gyalázta Mohamed prófétát. A fényképet a Twitter azonnal törölte, időközben megjelentek a rendőrök is a helyszínen, akik még nem tudták pontosan, hogy mi történt, a gyilkos pedig elmenekült, de nem jutott messze, a Conflans-Saint-Honorine-től 10 kilométerre lévő Eragny-ban lelőtték, mivel késsel fenyegette őket. 

Később kiderült, hogy robbanóöv is volt rajta. Ekkor találták meg nála Samuel Paty levágott fejét. 
Az Abdoullakh A. által elkövetett terrortámadás a 33. volt Emmanuel Macron államfő 2017 májusában történt beiktatása óta. 

A brutális kivégzést iszlamista terrortámadásnak minősítették.

A terrorista kisebb bűncselekmények miatt már került a hatóságok látókörébe, minthogy a szülei is, de nem tartották számon terrorfenyegetést jelentő személyként. Jean-Francois Ricard terrorelhárítási főügyész közölte az AFP-vel, hogy a hétvége során az ügyben összesen 11 személyt tartóztattak le, köztük Abdoullakh A. szüleit, a nagyapját, a 17 éves fiútestvérét, egy diáktársának az apját és több barátját. Hozzátette: a terrorista apjának a női féltestvére 2014-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz és Szíriába ment. Azt nem lehet tudni, hogy később mi történt vele. Jean-Francois Ricard megerősítette, hogy a letartóztatottak közül legalább egy személy rajta van a terrorelhárítás listáján (azaz, úgynevezett S-kartonja van), másoknak az esetleges terrorista kapcsolatait pedig még vizsgálják, más részletet nem árult el.

Ismét a szólásszabadságot támadták meg a muszlimok

A franciaországi muszlim migránsoknak a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság ellen intézett támadásainak visszatérő motívuma a Charlie Hebdo-ügy, amely tulajdonképpen az elmúlt évek történéseinek a szimbólumává vált.

Ahogy az közismert, Párizsban, 2015 januárjában két iszlamista terrorista vérfürdőt rendezett a Charlie Hebdo szerkesztőségében: 12 embert agyonlőttek, 11 másikat pedig megsebesítettek. A terrortámadás ürügye az volt, hogy bosszút akartak állni azért, mert a lap karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról. Három héttel ezelőtt a szatirikus hetilap volt szerkesztőségének az épülete előtt egy pakisztáni migráns hentesbárddal súlyosan megsebesített két éppen arra járó embert. A pakisztáni iszlamista fel is akarta gyújtani az épületet, de nem sikerült. Tettét azzal indokolta, hogy a Charlie Hebdo ismét Mohamed-karikatúrákat jelentetett meg.

A tanár iskolája előtti megemlékezésForrás: NurPhoto via AFP/Samuel Boivin/NurPhoto/Samuel Boivin

A franciaországi muszlimoknak alapvetően a szólás- és véleménynyilvánítási szabadsággal van problémájuk, nemhogy a kritikát, de még a legkisebb iróniát sem bírják elviselni, ha a vallásukról és életmódjukról van szó, noha ők kellene alkalmazkodjanak a befogadó (francia) társadalomhoz, és nem fordítva. Erre a jogos felvetésre egyébként úgy reagálnak, hogy az általuk létrehozott párhuzamos társadalomba húzódnak vissza, aminek keretein belül nyíltan uszítanak mindenki ellen, aki nem ért velük egyet, amikor a szélsőségesen radikálisok előbújnak, annak pedig gyakran terrortámadás lesz a vége.  Ennek pedig az áldozatául eshet bárki, egy hétköznapi tanár is, aki olyan véleményt fogalmaz meg, ami nem tetszik az iszlamistáknak, például a szekularizmusról és a toleranciáról beszél, a tanítványait pedig a francia nemzeti értékek, a szabadság, az egyenlőség, a testvériség eszméire neveli.

A mostani terrortámadás tehát mindazon gondolatok elleni merénylet, amelyekre a Francia Köztársaság már több mint kétszáz éve épül.

Az agresszív, párhuzamos (muszlim) társadalom és a politikai korrektség hálójában is vergődő, nehézkes és gyenge többségi (francia) társadalom kettőssége drámaian megmutatkozik ebben a borzalmas gyilkosságban. A muszlim fanatikusok által megfenyegetett francia pedagógus a törvény szerint eljárva a rendőrséghez fordult, akik tulajdonképpen semmit sem csináltak. Felvettek egy jegyzőkönyvet. A sértett muszlim radikális szülő az interneten keresztül a többi radikálishoz fordult segítségül, és egyikük ezután ezt tette.

Lefejezett egy törvénytisztelő, francia tanárembert, mert az a szólásszabadságról oktatott. 

Franciaországot most elárasztották a „Je suis Samuel" típusú feliratok, napokig megemlékezések lesznek, ma sok, kisebb, szerdán egy nagyobb, feltehetően Macron is beszél majd. Azt persze pontosan tudja mindenki, hogy ezektől nem fognak megijedni a szélsőséges muszlimok

Az inkább a kérdés, hogy egy másik törvénytisztelő francia tanár, aki egy másik párizsi elővárosban tanít, fog-e merni órát tartani a szólásszabadságról.