Mutatjuk a gyógyszereket, amiktől Donald Trump gyorsan felgyógyult a koronavírusból

vote health virus Horizontal
US President Donald Trump walks to Marine One prior to departure from the South Lawn of the White House in Washington, DC, October 2, 2020, as he heads to Walter Reed Military Medical Center, after testing positive for Covid-19. - President Donald Trump will spend the coming days in a military hospital just outside Washington to undergo treatment for the coronavirus, but will continue to work, the White House said Friday (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Vágólapra másolva!
Október elején Donald Trump koronavírus-fertőzés miatt kórházba került, ahol még oxigénmaszkot is kapott. Az első napokban ellentmondásos hírek érkeztek az amerikai elnök állapotáról, sokkolva a világ közvéleményét. Csakhogy a politikus több gyógyszernek köszönhetően gyorsan felépült, és pár nap múlva már távozott is az őt kezelő egészségügyi intézményből. Az eset azt bizonyítja, az orvosok sokkal felkészültebbek most ősszel a járványra, mint tavasszal, már vannak gyógyszerek, amelyek segíthetik a koronavírus leküzdését.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök október elején kapta el a vírust, rövid időre kórházba is került, sőt, még oxigénmaszkot is viselnie kellett, azonban ezt követően villámgyorsan felépült. Mivel a világ egyik legnagyobb hatalmú vezetőjéről van szó, a nemzetközi közvélemény aggódva követte a fejleményeket. Érdemes megnézni, az amerikai elnök milyen gyógyszereket kapott, illetve milyen terápiának vetették alá.

Remdesivir

Az első sajtóhírek arról szóltak, hogy Trumpot egy Remdesivir nevű gyógyszerrel kezelik. Erről azt érdemes tudni, hogy eredetileg az Ebola- és a Marburg-vírusfertőzések kezelésére fejlesztették ki. Az orvosság nem teljesen új, hiszen már a járvány elején is ígéretes ellenszerként beszéltek róla a szakemberek.

Már februárban jól haladtak a Gilead Sciences nevű amerikai biotechnológiai cég által kifejlesztett gyógyszerrel kapcsolatos kutatások. A szer - ahogy fogalmaznak - gátolja az RNS-vírusfélék szaporodásához szükséges ribonukleinsav-szintézist. Az intravénásan adható gyógyszer széles spektrumú vírusölő tulajdonságokkal bír. Az állatokon (egereken, majmokon) végzett korábbi Remdesivir-kísérletek javarészt eredményesek voltak. Majd egy 35 éves amerikai koronavírusos betegnek adtak belőle: a férfi állapota az injekció után látványos javulást mutatott, és végül gyógyultan távozott a kórházból.

Felépült a koronavírusból Donald Trump republikánus párti amerikai elnök, ma már ereje teljében van Forrás: MTI/AP/Alex Brandon

Miután az amerikai egészségügyi intézetek szervezete (National Institutes of Health, NIH) tesztelni kezdte a Remdesivirt, a Gilead nagyobb számban kezdte el gyártani a készítményt. Meg is lett az eredménye: egy áprilisban publikált kutatás szerint az ilyen módon kezelt betegeknél gyors javulást lehet elérni. Ezután az Európai Unióban is engedélyezték: augusztusban az Európai Bizottság megállapodott a Gilead-el arról, hogy a következő hónapokban az Európai Unió és az Egyesült Királyság betegei számára hozzáférhetővé lesz a készítmény. Ezzel a Remdesivir lett az első, jóváhagyással rendelkező koronavírus-antivirális kezelési módszer Európában. A szer elsősorban a súlyosabb vírusbetegek kezelésére, azaz tüneteik csillapítására jó.

Nem csodaszer a szakértők szerint

A szakemberek ugyanakkor óva intenek mindenkit attól, hogy varázsszerként tekintsen a készítményre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb állásfoglalása szerint hatástalan a remdesivir. Ugyanakkor a Semmelweis Egyetem három klinikáján is alkalmazzák a magyar változatát.

Regeneron

A Remdesivir mellé Trump kapott egy antitestkoktélt is, amelyet a Regeneron nevű biotechnológiai cég állított elő. A teszteredmények szerint a koronavírusos betegek kezelésére gyártott antitestkészítmény hatásosnak tűnik: csökkenti a vírus jelenlétét a betegek szervezetében és enyhíti a tüneteket.

A Regeneron készítménye a legnagyobb állapotjavulást azoknál a pácienseknél érte el, akiknek a szervezetük nem reagált megfelelő természetes immunválasszal a vírusra. A vállalat egy kutatásra hivatkozva azt állította, hogy csökkent az orvosi látogatások szükségességének száma a gyógyszert használó betegek körében, akik enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget, és a tesztalanyok közül egyetlen beteg sem került kórházba.

Az amerikai elnök egyébként az ajánlott (2,4 milligrammos) dózis több mint háromszorosát (a 8 milligrammos infúziót) kapta. A készítmény gyakorlatilag egy "koktél": abban az egyik antitest egy olyan személytől származik, aki már felépült a koronavírus-fertőzésből, a másik antitestet pedig egy egértől gyűjtötték be. A két antitest keveréke azt a koronavírus-fehérjét támadja meg, amely a betegség kialakulásáért felelős.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Szteroid-dexametazon

Ezek mellett használták a szteroid-dexametazont is. A szteroidot jellemzően a súlyosabb állapotú koronavírusos betegek kapják meg, így vélhetően elővigyázatosságból adták be az amerikai elnöknek.

A gyógyszert már a járvány elején kipróbálták több kórházban, az Egyesült Királyságban eleinte komoly eredményeket tudtak felmutatni: a megfigyelések szerint a lélegeztetőgépen lévőknél a halálos kockázat a kezelés hatására 40 százalékról 28 százalékra esett, az oxigénre szoruló betegeknél pedig 25-ről 20 százalékra csökkent. Azóta vegyes lett az orvosság megítélése szakmai berkekben, azonban

Donald Trump gyógyulását látványosan segítette.

Ahogy általában a szteroidokra, így a dexametozonra is jellemző: rontja az immunrendszer működését, mérsékelheti a szervezet immunválaszának erősségét.

Vitaminok

A fenti három gyógyszer mellett - mint az amerikai elnök orvosának október 2-ai nyilatkozatából kiderült - a politikus kapott cinket, D-vitamint, melatonint, aszpirint és famotidint is. Arra nézve viszont nincs információ, hogy Donald Trump ezeket a megbetegedése előtt is szedte-e.

Jól látható tehát, hogy az idő elteltével az orvosok egyre több tapasztalatra tesznek szert és egyre eredményesebben küzdenek a koronavírus ellen.