Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb rekord Franciaországban, 45 ezer új fertőzött egy nap alatt

koronavírus, Franciaország, éjszakai kijárási tilalom, Toulouse, járvány
First curfew evening set up by the government of Jean Castex in certain French urban areas including Toulouse to fight against the epidemic of the Coronavirus, Covid19. The city center is completely deserted. October 17, 2020, Toulouse, France. Premiere soiree de couvre feu mis en place par le gouvernement de Jean Castex dans certaines agglomeration francaise dont Toulouse pour lutter contre l epidemie du Coronavirus, Covid19. Le centre ville est complčtement desert. 17 octobre 2020, Toulouse, France.
Vágólapra másolva!
45 422 újabb embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Franciaországban az elmúlt 24 órában - írja a Reuters. A francia nemzetgyűlés február 16-ig meghosszabbította a koronavírus miatti rendkívüli állapotot.
Vágólapra másolva!

A szombati érték háromezerrel több, mint az eddigi legmagasabb napi adat (42 032), amelyet pénteken jelentettek.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 138 ember halt meg az elmúlt egy nap a vírus miatt, így

a halottak száma 34 645-re nőtt.

Eddig már több mint egymillió ember (1 086 497) fertőződött meg Franciaországban.

A minisztérium azt is közölte, hogy a tesztek 16 százaléka lett pozitív, amely szintén rekordmagas érték, és több mint a duplája az egy hónappal ezelőttinek.

Meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

A koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal kapcsolatos törvénytervezetet 71 igen szavazattal 35 ellenében fogadták el a képviselők szombaton. A szenátus szerdán szavaz a javaslatról, a végleges elfogadás a parlament két házában november elején várható.

Míg tavasszal valamennyi politikai párt támogatta a vészhelyzet kihirdetését, ezúttal a baloldal és a jobboldal is bírálta az alsóházban a kormányt, hogy a vírusra hivatkozva "zárójelbe teszi a szabadságjogokat" és korlátozza az állampolgárok szabad mozgását.

Üres utca a kijárási tilalom miatt Toulouse-ban, október 17-én. Forrás: Hans Lucas via AFP/Frédéric Scheiber / Hans Lucas/Frédéric Scheiber

A kormány tíz nappal ezelőtt rendeletben állította vissza az egészségügyi rendkívüli állapotot egy hónapra. A hosszabbításhoz parlamenti felhatalmazásra van szükség. A február közepéig kért felhatalmazás ellenére a kormány bármikor feloldhatja a vészhelyzetet, amennyiben a helyzet javul. A törvénytervezet szerint egyébként

április 1-ig lehetségesek korlátozások a vészhelyzetet követő átmeneti időszakban.

A kérdés azért is kényes, mert elvileg ebben az időszakban esedékesek a regionális és megyei választások.

Gyorsan terjed a járvány az országban

A perspektíva azonban a következő hetekben borúsnak ígérkezik. Olivier Véran egészségügyi miniszter a parlamenti vitában elmondta: "a következő napokban és hetekben a számok romlani fognak, bármit is teszünk".

Miközben a járvány egyre fokozódó terjedése miatt péntek éjféltől

a kormány az ország száz megyéjéből 54-re kiterjesztette az éjszakai kijárási korlátozást,

ami a franciák több mint kétharmadát, mintegy 46 millió lakost érint.

A súlyos betegek számának emelkedése valamelyest csökkent péntek óta:

az elmúlt 24 órában 59-en kerültek intenzív osztályra, ahol jelenleg 2491 beteget látnak el.

A francia kórházakban 5800 ágy áll rendelkezésre a súlyos betegeknek, de a kormány szerint a nem sürgős beavatkozások elhalasztásával az intenzív ágyak számát két héten belül 7700-ra lehet növelni. A járvány első hullámának tetőzésekor 7200 intenzív ágyon feküdtek súlyos állapotban lévő koronavírusos fertőzöttek.

Amennyiben az este 9 órától reggel 6 óráig tartó éjszakai kijárási korlátozással nem sikerül megfékezni a járvány terjedését, a kormány a hét második felében "még keményebb intézkedésekről" dönthet. Jean Castex miniszterelnök szerint, Emmanuel Macron államfő pénteken nem zárta ki az általános vesztegzár újbóli kihirdetésének lehetőségét sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről