45 422 újabb embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Franciaországban az elmúlt 24 órában - írja a Reuters. A francia nemzetgyűlés február 16-ig meghosszabbította a koronavírus miatti rendkívüli állapotot.

A szombati érték háromezerrel több, mint az eddigi legmagasabb napi adat (42 032), amelyet pénteken jelentettek.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 138 ember halt meg az elmúlt egy nap a vírus miatt, így a halottak száma 34 645-re nőtt.

Eddig már több mint egymillió ember (1 086 497) fertőződött meg Franciaországban.

A minisztérium azt is közölte, hogy a tesztek 16 százaléka lett pozitív, amely szintén rekordmagas érték, és több mint a duplája az egy hónappal ezelőttinek.

Meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

A koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal kapcsolatos törvénytervezetet 71 igen szavazattal 35 ellenében fogadták el a képviselők szombaton. A szenátus szerdán szavaz a javaslatról, a végleges elfogadás a parlament két házában november elején várható.

Míg tavasszal valamennyi politikai párt támogatta a vészhelyzet kihirdetését, ezúttal a baloldal és a jobboldal is bírálta az alsóházban a kormányt, hogy a vírusra hivatkozva "zárójelbe teszi a szabadságjogokat" és korlátozza az állampolgárok szabad mozgását.

Üres utca a kijárási tilalom miatt Toulouse-ban, október 17-én.Forrás: Hans Lucas via AFP/Frédéric Scheiber / Hans Lucas/Frédéric Scheiber

A kormány tíz nappal ezelőtt rendeletben állította vissza az egészségügyi rendkívüli állapotot egy hónapra. A hosszabbításhoz parlamenti felhatalmazásra van szükség. A február közepéig kért felhatalmazás ellenére a kormány bármikor feloldhatja a vészhelyzetet, amennyiben a helyzet javul. A törvénytervezet szerint egyébként

április 1-ig lehetségesek korlátozások a vészhelyzetet követő átmeneti időszakban. A kérdés azért is kényes, mert elvileg ebben az időszakban esedékesek a regionális és megyei választások.

Gyorsan terjed a járvány az országban

A perspektíva azonban a következő hetekben borúsnak ígérkezik. Olivier Véran egészségügyi miniszter a parlamenti vitában elmondta: "a következő napokban és hetekben a számok romlani fognak, bármit is teszünk".

Miközben a járvány egyre fokozódó terjedése miatt péntek éjféltől a kormány az ország száz megyéjéből 54-re kiterjesztette az éjszakai kijárási korlátozást, ami a franciák több mint kétharmadát, mintegy 46 millió lakost érint.

A súlyos betegek számának emelkedése valamelyest csökkent péntek óta: az elmúlt 24 órában 59-en kerültek intenzív osztályra, ahol jelenleg 2491 beteget látnak el. A francia kórházakban 5800 ágy áll rendelkezésre a súlyos betegeknek, de a kormány szerint a nem sürgős beavatkozások elhalasztásával az intenzív ágyak számát két héten belül 7700-ra lehet növelni. A járvány első hullámának tetőzésekor 7200 intenzív ágyon feküdtek súlyos állapotban lévő koronavírusos fertőzöttek.

Amennyiben az este 9 órától reggel 6 óráig tartó éjszakai kijárási korlátozással nem sikerül megfékezni a járvány terjedését, a kormány a hét második felében "még keményebb intézkedésekről" dönthet. Jean Castex miniszterelnök szerint, Emmanuel Macron államfő pénteken nem zárta ki az általános vesztegzár újbóli kihirdetésének lehetőségét sem.