Ezek lesznek a legfontosabb okosotthon trendek 2021-ben

Vágólapra másolva!
Az utóbbi néhány évben rendkívül dinamikus fejlődést tapasztalhattunk az építőipar legkülönfélébb szegmenseiben.
Vágólapra másolva!
Forrás: elements.envato.com

A passzívházak és a fenntartható építkezési formák mellett például egyre nagyobb figyelmet kapnak az okosotthonok, a statisztikák és előrejelzések alapján pedig a jövő még inkább ezeknek az automatizált intelligens épületeknek az irányába tereli a komplett ágazatot.

Noha Magyarországon még vannak félreértések a témában, hiszen sok esetben okosotthonnak neveznek már egy automatizált árnyékolástechnikával ellátott ingatlant is, azonban egyre többen értik meg, hogy miről is szólnak valójában ezek a konstrukciók.

Egy igazi okosház ugyanis nem egy-egy részegységet takar, hanem egy komplett és automatizált rendszert, melynek minden eleme képes arra, hogy önműködő formában növelje a lakók kényelmét, valamint az épület komfortszintjét és energiahatékonysági tényezőit.

Mivel az épületautomatizálás és az épületokosítás az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat az építőiparban, ezért folyamatosan alakulnak a kapcsolódó trendek és irányzatok, melyek meghatározzák a jövőt. Hogy 2021-ben milyen irányban várhatunk kiugró változásokat az okosotthonok kapcsán? Erre a kérdésre válaszolunk az alábbiakban.

Megszületett a CHIP, a Connected Home over IP

A szakmabeliek többsége egyetért abban, hogy az okosotthonok fejlődésének egyik legnagyobb hátráltatója a gyártók termékei-, illetve az általuk kialakítható részegységek (árnyékolástechnika, fűtés-hűtés, biztonság stb.) közötti kommunikáció hiánya. Ennek áthidalását hivatott megvalósítani a CHIP, vagyis a Connected Home over IP technológia, mely egyfajta egységes kommunikációs platformot kínál majd az intelligens ingatlanokon belül.

Hiába kedvelték példának okáért sokan az Apple HomeKit rendszerét, azt nagyon nehéz volt más gyártók automatizált eszközeivel összekötni és összehangolni. A CHIP megjelenésére és elterjedése ezért 2021-ben drasztikus változásokat hozhat az okosotthonos kommunikációban, hiszen várhatóan a legtöbb gyártó elkezd majd szabványosított nyelven kommunikálni egymással, aminek köszönhetően sokkal összetettebb funkcionalitások várhatók, valóban használható sztenderdek jelennek meg, amivel jelentős fejlődés vár az iparágra.

Az Apple meghatározó gyártó lesz jövőre az okosotthonokban

Noha megoszlanak a vélemények az Apple által gyártott termékekről az emberek között, az okosotthonos megoldásaik azonban határozottan iránymutatók, egyszerű használatot biztosítanak és sokoldalúak. Általános probléma azonban, hogy rendszereik nehezen hajlandók kommunikálni más gyártók termékeivel – ezt az imént említett CHIP oldhatja meg –, illetve eszközeik magas ára szintén egyfajta korlátot jelentett, azonban az Apple Mini érkezésével ez is megváltozik 2021-ben.

Ahhoz ugyanis, hogy egy okosotthon minden helyiségében megvalósíthassuk a hangvezérlés kényelmét, mindenhová külön okoshangszórót kell telepíteni, amit az Apple esetében a HomePod hivatott megvalósítani, csakhogy ezzel az okosotthonok kivitelezési költsége rögtön több százezer forinttal emelkedett. Az Apple HomePod Mini bevezetése azonban igazi mérföldkő lehet a jövőben, hiszen egy darab hagyományos HomePod árából három-négy ilyen kisebb okoshangszóró telepíthető a lakás több pontján. A kedvezőbb árcédula pedig sokak számára vonzó tényező lehet a rendszer kiépítése kapcsán, ami meghatározhatja a 2021-es esztendőt.

A vezetékes rendszerek visszaszerzik méltó helyüket

A modern technológiákat sokan a vezeték nélküli megoldásokkal azonosítják, melyek valóban hatékonyak és jól működnek, azonban egy okosotthon esetében egy-két éven belül mindenki megismerheti hátrányaikat. A technológia ugyanis egy idő után hol működik, hol nem, az érzékelőknél pedig állandó elemcserére van szükség, ami sok kényelmetlenséget okozhat. Ezen a téren nagy változások körvonalazódnak, ezáltal egyre több beruházó és társasházépítő ragaszkodik újra a vezetékes rendszerekhez, ha okosotthon kialakításáról van szó.

Ezek a szisztémák tehát 2021-ben visszaszerezhetik méltó helyüket a piacon, hiszen sokkal megbízhatóbbak, kényelmesebbek, üzemeltetésük és fenntartásuk pedig egyszerűbb. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a vezeték nélküli megoldások eltűnnek, hiszen egy meglévő épület okosításánál vagy bizonyos részegységek esetén csak ilyen formában képzelhető el a kiépítés, de ha eleve úgy épül egy ház, hogy abból okosotthon lesz, akkor a többség már a kiépítéskor a vezetékes megoldásokat választja a fenti okok miatt, ami jövőre várhatóan már a statisztikákon is megmutatkozhat.

Fókuszba kerül a jövőállóság

A mai okosotthonok többségével általános probléma, hogy kiépítésükkor nem szenteltek elég figyelmet arra, hogy 5-10 év múlva is bővíthetők legyenek. Ennek az oka részben a piaci berendezkedésben keresendő, részben abban, hogy korábban nem volt különösebb alternatíva olyan automatizált lakások építésére, melyeket lehetőség van egy évtized múlva – hiszen ennyi idő alatt elképesztő a technológiai fejlődés – új egységekkel bővíteni. Ha ugyanis egy ilyen ingatlant egyszer összeraktak, bekábeleztek és beépítették a szükséges vezérlőket, akkor azok ott maradnak. Nincs rugalmasság, nincs alternatíva, legfeljebb akkor, ha az alapoktól újra kiépítésre kerül a komplett rendszer.

Szerencsére ma már erre is van megoldás, mint amilyen például a magyar fejlesztésű Chameleon okos otthon. Ez a szisztéma képes arra, hogy egyfajta központi kommunikációs platformot létrehozva összehangoljon olyan automatizált termékeket, melyekre egyébként alapesetben nem lenne lehetőség, de ennél is fontosabb, hogy évek múltán is egyszerűen, bontás vagy új kábelezés nélkül biztosítja az okosotthon bővíthetőségét. Mindehhez hozzátartozik, hogy a Chameleon megoldása integrálható az összes nagy gyártó termékével, épüljön az akár az Apple, akár az Amazon vagy éppen a Google technológiájára. Ez az egyszerű működtethetőség és a jövőállóság szempontjából rendkívül lényeges már most, és még fontosabb lesz jövőre.

Egyre nagyobb teret hódítanak a komplett rendszerek

Statisztikák igazolják, hogy az okosotthonok egyre népszerűbbek a piacon, azonban mégis rengeteg olyan kivitelező van, akik csak egy-egy különálló részegységet alkalmaznak ezekben az ingatlanokban, például automatizált garázskaput, fűtést és világítást szerelnek az épületbe, ami önmagában kevés. Egyre többen ismerik fel, hogy az igazi okosotthonok a komplett rendszerekre épülnek, melyek nemcsak a lakás szinte minden részét érintik, de ezek ráadásul képesek együttműködni, kommunikálni egymással.

Emiatt 2021-ben a piacon egyre nagyobb teret hódítanak majd a komplett rendszerek, hiszen sokkal előnyösebb, gazdaságosabb és komfortosabb egyszerre kialakítani egy egész szisztémát, mint darabokból felépíteni azt, hiszen vagy képesek lesznek kommunikálni egymással, vagy nem. Példával szemléltetve, olyan ez, mint az autókban a tolatóradar. Ha gyári tartozék, amint hátramenetbe kapcsolunk, automatikusan lehalkul a zene. Amennyiben a tolatóradar utólag kerül beépítésre egy autóba, akkor az már nagy valószínűséggel nem tudja ezt a funkciót, nem lesz kormányról vezérelhető és így tovább. Ez tökéletesen igaz az okosotthonokra, amit egyre többen ismernek fel már itthon is.