Pénteken megkezdődik a tömeges védőoltás Moszkvában

koronavírus Oroszország vakcina Vektor
6152186 02.02.2020 An employee of Hygiene and Epidemiology Centre holds test systems for detecting the coronavirus developed by Russia's biological research center Vector, in Chita, Russia. The coronavirus outbreak has killed more than 300 people and infected more than 14,000 in mainland China and beyond. Evgeny Yepanchintsev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Moszkvában pénteken megkezdődik a koronavírus elleni tömeges védőoltás beadása, amelyre aznaptól lehet online feliratkozni - közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtöki blogbejegyzésében.
Vágólapra másolva!

Szobjanyin rámutatott, hogy Moszkvában megteremtették a vakcinációhoz szükséges technológiai és szervezeti láncolatot.

Az oltóállomásokat orvosi hűtőszekrényekkel szerelték fel, személyzetüket kiképezték, megszervezték a hűtött oltóanyag szállításának feltételeit.

Az oltásra való jelentkezés lehetőségét a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók előtt nyitották meg - függetlenül attól, hogy ki az őket alkalmazó intézmény tulajdonosa -, valamint a szociális munkások előtt. A polgármester ígérete szerint a hatóságok hamarosan tovább bővítik majd a listát.

Vlagyimir Jefimov, az orosz főváros polgármester-helyettese a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: Moszkva vezetése arra számít, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások nagy részét a jövő év közepe táján lehet majd feloldani.

470 ezer aktív fertőzött van

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 28 145-tel - ez új rekord - 2 375 546-ra emelkedett a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 21,3 százaléka tünetmentes.

2,3 millióra nőtt az igazolt fertőzöttek száma Forrás: Sputnik via AFP/Evgeny Yepanchintsev

Az aktív esetek száma 474 088, a halálos áldozatoké 554-gyel 41 607-re, a felépülteké pedig 29 502-vel 1 859 851-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 77,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 474 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 510 605 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.