A koronavírussal előző nap diagnosztizált Emmanuel Macron pénteken jelezte, hogy jól van, továbbra is intézi az ország ügyeit, de a tünetek miatt kissé lassabb tempóban. A francia elnök egyben arra kérte a franciákat, hogy legyenek elővigyázatosak, mert a járvány ismét erősödik. A új fertőzöttek száma ismét emelkedésnek indult az országban.

A mobiltelefonjával rögzített és a közösségi oldalakra feltöltött háromperces felvételen a köztársasági elnök elmondta, hogy ugyanolyan tünetei vannak, mint csütörtökön: fáradtság, fejfájás és száraz köhögés. Megígérte, hogy mindennap be fog számolni a betegsége alakulásáról.
Egy kissé lelassulva dolgozom, de a prioritást élvező ügyekkel továbbra is foglalkozom- mondta a francia elnök, példaként említve az egészségügyi krízist és a Brexitet.

Továbbra is vigyázzanak! - mondta Emmanuel Macron, aki csütörtök este elhagyta a párizsi Elysée-palotát, és a fővároshoz közeli Versailles-ban, a La Lanterne hivatalos elnöki rezidenciára ment, ahol elkülönülve dolgozik, legalább karácsonyig.

Felesége, Brigitte Macron, akinek negatív lett a koronavírus-tesztje, az Elysée-palotában maradt.
Én vigyázok. Betartom az óvintézkedéseket, a távolságot, maszkot viselek, kézfertőtlenítőt használok rendszeresen. És mindezek ellenére elkaptam a vírust, talán egy olyan pillanatban, amikor nem figyeltem, egy olyan pillanatban, amikor nem volt szerencsém, de hát ez van - ismerte el a francia elnök.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a párizsi Elysée-palota előtt 2020. december 16-án.Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Emmanuel Macronnál csütörtökre virradó éjjel jelentkeztek először a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség, a Covid-19 tünetei, néhány órával az után, hogy az elnöki hivatalban a kormánytöbbség vezetőit munkavacsorán látta vendégül. Az asztal körül a kormány által ajánlott hat főnél többen foglaltak helyet, és a megbeszélés az éjszakai kijárási tilalom este 8 órai életbe lépése után ért véget, amit bírált az ellenzék. A vacsoravendégek közül eddig senki nem jelezte, hogy elkapta a vírust.

Az elnök megerősítette, hogy a hivatala minden olyan kontaktszemélyt felhívott csütörtökön, akivel a tünetek megjelenése előtti 48 órában találkozott, mindenki karanténba vonult és mindenkit tesztelnek.
Arra is emlékeztetett, hogy a napi esetszám ismét emelkedésnek indult Franciaországban, csütörtökön meghaladta a 18 ezret. A pozitív tesztek aránya viszont tovább csökkent 6,1 százalékra, és a kórházban ápolt súlyos betegek száma is napról napra csökken, jelenleg 2800-an vannak intenzív osztályon.
Tegnap pozitív lett a tesztem, ami annak a bizonyítéka, hogy a vírus tényleg mindenkit elérhet. Ezt azért mondom, mert én különösen védve vagyok- hangsúlyozta Emmanuel Macron.

Nincs ok arra normál esetben, hogy a betegségem rosszra forduljon, de egészségügyi ellenőrzés alatt állok, és teljesen átláthatóan beszámolok az állapotomról - ígérte meg.