Svédország minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket léptetett életbe a járvány megfékezésére

Svédország, koronavírus, kórház
A nurse wearing protective clothing and face mask, looks on as she takes care of a COVID-19 patient at the Extracorporeal Membrane Oxygenation (ECMO) department in the Karolinska hospital in Solna, near Stockholm, Sweden, on April 19, 2020 during the coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Svédország minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket léptetett életbe pénteken a koronavírus-járvány megfékezésére, ajánlást kiadva a maszkok köztéri viselésére és bezárva a nem létfontosságú közintézményeket.
Vágólapra másolva!

- hangsúlyozta Stefan Löfven kormányfő.

Svédország viszonylag lazább korlátozásokkal vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt kötelező maszkviselet és karantén helyett, így a többi között nyitva tarthattak az iskolák, üzletek és éttermek.

A járvány súlyos második hulláma miatt Svédország november óta azonban szigorítani kényszerült a korlátozásokon.

Stefan Löfven miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy január 24-ig bezárják a többi között az edzőtermeket, könyvtárakat és uszodákat. Hozzátette, a kormány mostantól ajánlja a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön csúcsidőben.

Illusztráció Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A 10,3 millió lakosú Svédországban a járvány kitörése óta mintegy 367 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül csaknem nyolcezren haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.