Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Robbanások történtek egy kabuli katonai kórháznál

Kabul kórház robbanás
KABUL, AFGHANISTAN - NOVEMBER 02: An ambulance is seen after a military hospital located in Wazir Akbar Khan region, was hit by twin bombings in Afghanistan's capital Kabul on November 02, 2021. The first bomb exploded at the entrance of the Sardar Mohammad Dawood Khan Hospital, the largest military hospital in Kabul. This was followed by a second bombing. Sayed Khodaiberdi Sadat / Anadolu Agency (Photo by Sayed Khodaiberdi Sadat / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Két robbanás történt, és lövöldözés tört ki egy kabuli katonai kórháznál kedden, az egészségügyi minisztérium egyik illetékese azt mondta, hogy legalább 19 ember meghalt, és ötvenen megsebesültek a tűzharcban.
Vágólapra másolva!

A támadók kiléte egyelőre nem ismert, de a Bakhtar, az afgán kormány hivatalos hírügynöksége szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet több fegyverese hatolt be a kórházba, és összetűzött a biztonsági erőkkel. Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint biztonsági erőket küldtek a helyszínre.

Egy olasz segélyszervezet arról tájékoztatott a Twitteren, hogy az incidens helyszínéről

kilenc sebesültet szállítottak az általa működtetett kabuli kórházba.

Egy mentőautó a megtámadott kórház előtt Kabulban 2021. november 2-án Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Sayed Khodaiberdi Sadat

Bilal Karim, a tálib kormány tájékoztatási és kulturális miniszterének helyettese azt mondta a Tolo Newsnak, hogy az első robbanás a kórház bejáratánál, a második - szemtanúk elmondása szerint tíz perccel később - a környékén történt.

Karim szerint

a támadók szemlátomást civileket vettek célba.

A szóban forgó, négyszáz ágyas katonai kórház, amely az ország első köztársasági elnöke, Szardar Mohammed Daud Hán nevét viseli, abban kabuli városnegyedben van, ahol korábban diplomáciai képviseletek is voltak. Az intézményt a védelmi minisztérium működteti.

Amióta a szélsőséges tálibok augusztus közepén elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat az országban, az Iszlám Állam támadások sorozatát hajtotta végre mecsetek és más afganisztáni célpontok ellen. Négy évvel ezelőtt, 2017-ben dzsihadisták több mint harminc embert öltek meg ugyanebben a kórházban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről