Bár több mint egy év eltelt a koronavírus-járvány kitörése óta, még mindig nem tudni, hogy honnan ered a világjárvány. Roland Wiesendanger, a Hamburgi Egyetem kutatója viszont állítja, a vírus egy vuhani laborból származik.

Több mint 600 bizonyítékot gyűjtött össze a kutató az elmúlt egy évben, amelyek vizsgálata után arra a következtetésre jutott, hogy egy vuhani laborban történt balesetből származhat a koronavírus - tudósít az osztrák Krone.at hírportál.

A portál cikke megjegyzi, eddig két elmélet terjedt el a vírus eredetével kapcsolatban: az egyik szerint a vírus denevérekről terjedt át egy köztes gazdaszervezet segítségével emberekre, a másik szerint pedig egy laboratóriumban állították elő, onnan engedték szabadra szándékosan vagy véletlenül.

A vuhani laborForrás: AFP/Hector Retamal

A hamburgi tudós az utóbbit valószínűsíti. Szerinte az is ezt támasztja alá, hogy nem találták meg a közvetítőfajt, valamint az is ezt erősíti, hogy a vírus ilyen jól terjed az emberek között. Egy másik érv a denevérekkel kapcsolatos elképzelés ellen, hogy a vuhani piacon nem árulnak denevéreket.

Ugyanakkor a vuhani labor a világ egyik legnagyobb denevérvírus-gyűjteményével rendelkezik. Wiesendanger szerint nagyon valószínűtlen, hogy a denevérek természetes módon jutottak Vuhanba, mert nagyjából 2000 km-re van onnan az élőhelyük.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég egy szakértői csoportot küldött Vuhanba a koronavírus felderítésére. Bár bizonyítékaik hiányosak, arra jutottak, hogy feltehetőleg egy közvetítőfajon keresztül terjedt át az emberre, amelyet azonban továbbra sem sikerült pontosan azonosítani.