Vuhani laborból származik a koronavírus egy német kutató szerint

Horizontal
(FILES) This file aerial view taken on April 17, 2020 shows the P4 laboratory at the Wuhan Institute of Virology in Wuhan in China's central Hubei province. - Experts from the World Health Organization (WHO) on February 9, 2021 all but eliminated a controversial theory that Covid-19 came from a laboratory in the Chinese city of Wuhan. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Vágólapra másolva!
Bár több mint egy év eltelt a koronavírus-járvány kitörése óta, még mindig nem tudni, hogy honnan ered a világjárvány. Roland Wiesendanger, a Hamburgi Egyetem kutatója viszont állítja, a vírus egy vuhani laborból származik.
Vágólapra másolva!

Több mint 600 bizonyítékot gyűjtött össze a kutató az elmúlt egy évben, amelyek vizsgálata után arra a következtetésre jutott, hogy

egy vuhani laborban történt balesetből származhat a koronavírus

- tudósít az osztrák Krone.at hírportál.

A portál cikke megjegyzi, eddig két elmélet terjedt el a vírus eredetével kapcsolatban: az egyik szerint a vírus denevérekről terjedt át egy köztes gazdaszervezet segítségével emberekre, a másik szerint pedig egy laboratóriumban állították elő, onnan engedték szabadra szándékosan vagy véletlenül.

A vuhani labor Forrás: AFP/Hector Retamal

A hamburgi tudós az utóbbit valószínűsíti. Szerinte az is ezt támasztja alá, hogy nem találták meg a közvetítőfajt, valamint az is ezt erősíti, hogy a vírus ilyen jól terjed az emberek között. Egy másik érv a denevérekkel kapcsolatos elképzelés ellen, hogy a vuhani piacon nem árulnak denevéreket.

Ugyanakkor a vuhani labor a világ egyik legnagyobb denevérvírus-gyűjteményével rendelkezik. Wiesendanger szerint

nagyon valószínűtlen, hogy a denevérek természetes módon jutottak Vuhanba,

mert nagyjából 2000 km-re van onnan az élőhelyük.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég egy szakértői csoportot küldött Vuhanba a koronavírus felderítésére. Bár bizonyítékaik hiányosak, arra jutottak, hogy feltehetőleg egy közvetítőfajon keresztül terjedt át az emberre, amelyet azonban továbbra sem sikerült pontosan azonosítani.