A Momentum román testvérpártjának az EP-képviselője a migránsok miatt támadja Magyarországot

katonai járművek
Röszke, 2016. március 19. A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművekkel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett 2016. március 19-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A Momentum román testvérpártja, az USR-PLUS pártszövetség egyik európai parlamenti képviselője, Dragoș Tudorache úgy próbálja elterelni a romániai közvélemény figyelmét a párt számos botrányáról és kormányzóképtelenségéről, hogy támadást intézett Magyarország szuverenitásának két fontos jelképe, a magyar határőrség és a rendőrség ellen. A politikus minden bizonyíték nélkül arra utalt, hogy a magyar határőrök és rendőrök törvénytelenül toloncoltak ki illegális migránsokat hazánk területéről. A témával kapcsolatosan az Európai Parlament vizsgálóbizottságot állított fel, ahol a magyar hatóságok mellett a görög parti őrség és a Frontex tevékenységét vennék górcső alá.
Vágólapra másolva!

Az európai adófizetők – köztük a magyarok pénzéből is fenntartott – de 88 százalékban Naguib Sawiris egyiptomi oligarcha által birtokolt Euronews egyik műsorában

azért támadták Magyarországot, mert az megvédi a határait az illegális migránsoktól.

A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművekkel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett, 2016. március 19-én. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az Európai Unió hivatalos hírforrásának számító, közismerten elfogult Euronews elsőként számolt be arról, hogy még tavaly ősszel megjelentek olyan híresztelések a baloldali sajtóorgánumokban, miszerint egyes tagállamok területéről az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) munkatársai a helyi hatóságokkal együttműködve, törvénytelenül toloncoltak ki illegális migránsokat.

A baloldali sajtóban megjelent, ellenőrizetlen és vitatható hitelességű „információkat" néhány bevándorláspárti európai parlamenti képviselő komolyan vette, és ezért szerdán

felállítottak egy 14 főből álló vizsgálóbizottságot, amely a (Frontex) esetleges visszaéléseit és törvénytelen kitoloncolásait fogja kivizsgálni.

A Frontex vezetője, a francia Fabrice Leggeri korábban

tagadta ezeket sajtóban megjelent híreszteléseket.

Ennek ellenére azt nyilatkozta a Euronewsnak Roberta Metsola, a máltai Nemzeti Párt (NP-EPP) EP-képviselője, a vizsgálóbizottság elnöke, hogy meg fogják hallgatni Fabrice Leggerit is.

A Soros György amerikai milliárdos megbízható szövetségeseinek a listáján szereplő Metsola hangsúlyozta, hogy

A magyar határőrséget és rendőrséget támadja a Momentum román testvérpártjának a politikusa

A témával kapcsolatosan nyilatkozott az uniós csatornának Dragoș Tudorache, a Momentum román testvérpártjának, az USR-PLUS-nak az egyik EP-képviselője is.

Dragoș Tudorache román EP-képviselő Forrás: Twitter/AFET Committee Press

Dragoș Tudorache szerint

A román politikus arra utalt, hogy a magyar hatóságok törvénytelenül toloncoltak ki illegális migránsokat hazánk területéről.

Bizonyítékot Tudorache ugyanakkor egyáltalán nem szolgáltatott a vádjaihoz.

A EP által létrehozott bizottságnak 4 hónapja van rá, hogy összeállítson egy jelentést a Frontex, illetve a magyar és a görög határőrség tevékenységéről, ezt követően európai parlamenti állásfoglalás születhet az ügyről.

Miért támadja ismét Magyarországot a Momentum román testvérpártja?

A Momentum román testvérpártja, az USR-PLUS jellemzően akkor támadja Magyarországot, amikor valamelyik belföldi botrányáról akarja elterelni a romániai közvélemény figyelmét. Ebből pedig mostában jó sok jutott ki a pártszövetségnek.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az USR-PLUS egészségügyi minisztere, Vlad Voiculescu azt állította, hogy a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen (WU) szerzett diplomát, de kiderült, hogy ott csak egy kurzuson vett részt. Ezt a politikus nyilvánosan ugyan nem ismerte be, de időközben korrigálta az önéletrajzát, amiből

nyilvánvalóvá vált, hogy éveken át hazudott a végzettségéről.

Voiculescu január végén a koronavírusos betegeket kezelő bukaresti Matei Balș járványtani kórházban történt 16 halálos áldozattal járó tűzeset miatt is kritikák kereszttüzébe került. Lemondani ugyanakkor nem hajlandó.

Nemrég a Momentum román testvérpártja egy másik politikusáról is kiderült, hogy hazudott a diplomájáról. Allen Coliban, a 300 ezres erdélyi nagyváros,

BRASSÓ USR-PLUS-OS POLGÁRMESTERE AZ ÖNÉLETRAJZÁBAN UGYANIS HAMISAN ÁLLÍTOTTA AZT, HOGY A BUKARESTI MŰSZAKI EGYETEMEN DIPLOMÁZOTT, DE A VOLT TANÁRAI KÖZÖLTÉK, HOGY EZ NEM IGAZ.

Közben az USR-PLUS társelnöke, Dan Barna is botrányba keveredett. A Newsweek.ro oknyomozó újságírói közbeszerzésekről szóló dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, amelyekből kiderül, hogy 2016 őszén az a cég, amely néhány hete felerészben még Barna tulajdonában állt, egy nagy európai uniós projekt keretén belül, négy részletben, összesen 13 millió lejt nyert el az EU-s források lehívásáért felelős minisztériumtól. A minisztériumot akkor is az ő bizalmi embere, Cristian Ghinea vezette, akárcsak napjainkban, a keze alatt pedig államtitkárként tevékenykedett Dan Barna. Ahogy az közismert,

Fekete-Győr András Barnának kampányolt 2019 novemberében.

Dan Barna és Fekete-Győr András Forrás: Facebook

Mindezekről a botrányokról, és általánosságban véve a kormányzóképtelenségéről a Momentum a román testvérpártja Magyarország megtámadásával akarja elterelni a figyelmet, egyúttal pedig így reméli növelni a saját népszerűségét a nacionalisták körében.

Erre pedig a legjobb eszköz, ha górcső alá veszi a magyar határt az illegális migránsoktól védő határőrök és rendőrök tevékenységét, hiszen ezáltal közvetlenül

hazánk nemzeti szuverenitásának két fontos jelképét tudja támadni, a román nacionalisták legnagyobb megelégedésére.

Ez a magyar álláspont a Frontex ügyében

A Euronews is megemlíti, hogy a közelmúltban a Frontex kivonult Magyarországról. Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára január végén ezt a következőképpen kommentálta:

A déli határszakaszon kiépített védelmi rendszer Kelebia térségében, 2016. december 15-én. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A konzervatív politikus hozzáfűzte:

A Euronews elfogult stílusú tudósítása alább hallgatható meg: