Drámaian nincs elég vakcina Franciaországban

Vágólapra másolva!
A rossz járványügyi adatok miatt továbbra is teljes bezártságban él Franciaország. Kedden 44 063 új beteget regisztráltak, azaz, messze nincs vége a harmadik hullámnak. A lélegeztetőgépen levő emberek száma néhány napon belül eléri a kritikus határt. Este 7-től kijárási tilalom van minden nap, 10 kilométernél messzebbre nem lehet elmenni napközben sem, és az iskolák is zárva vannak. A nem létfontosságú boltok sem lehetnek nyitva. Ebben a helyzetben különösen fontos lenne, hogy több embert tudjanak beoltani, de részint az oltás szervezetlensége, részint a kevés oltóanyag miatt drámaian kevés ember jutott eddig vakcinához. A legrosszabb a helyzet az egyébként drága, PACA nevű régióban (Nizza is itt van). 
Vágólapra másolva!

Franciaország egyik legismertebb vidéki régiójában, a közkedvelt földközi-tengeri üdülőhelyeket vagy a világhírű Provence tartományt is magában foglaló, PACA néven rövidített Provence-Alpes-Côte d'Azur régióban vészesen fogyóban vannak a francia állam (és az Európai Unió) által rendelkezésre bocsátott vakcina. A válsághelyzet megoldása céljából a régió Republikánus párti vezetője, Renaud Muselier (Jacques Chirac elnöksége idején külügyi államtitkár volt) 500 ezer dózis Szputnyik V orosz vakcinát kötött le, figyelembe véve, hogy Franciaország többi régiójához hasonlóan, itt sincs elegendő vakcina. Christian Estrosi, Nizza polgármestere is tárgyalt Oroszországgal, maga a város is akar vásárolni 500 ezer orosz vakcinát, sőt, előzetes szerződést is kötöttek.

„Levelet írtam Alexeï Mechkovnak, Oroszország franciaországi nagykövetének és azt kérdeztem tőle, hogy lehetne-e Szputnyik V vakcinákat rendelni anélkül, hogy az EU-hoz kellene emiatt fordulni". Muselier azt is érzékeltette, hogy Németország már hivatalosan is megkezdte az orosz vakcina beszerzésére vonatkozó tárgyalásokat, döntését ez a körülmény is befolyásolta

tette hozzá a jobboldali politikus, azaz így akar segíteni a francia vakcinahiányon.

Christian Estrosi nizzai polgármester arra utalt korábban az egyik francia hírtelevíziónak, hogy készek akár a francia államot megkerülve is elindítani az oltást, ha nem javul a helyzet.

Szinte teljesen üres oltóközpont, Saint-Quentin-en-Yvelines-ben

Egész Franciaországban továbbra is növekedik a koronavírus miatt intenzív kórházi kezelésre szorulók száma is, ezen kívül közel 6 ezren vannak lélegeztetőgépen, és mivel Franciaország a harmadik hullám emelkedő szakaszában van, ez a szám is emelkedni fog, és ez pedig a kevés francia lélegeztetőgép miatt hamarosan kritikus helyzetet teremthet, feltehetően ismételten Németország segítségét kell kérniük.

A legrosszabb helyzet éppen a gazdag PACA régióban van. Ha a régió most kapná meg az 500 ezer orosz vakcinát, akkor az egyharmadát jelentené a régióban már beadott összes vakcinának. Azaz, óriási segítség lenne a lakosságnak. Életmentő segítség.

Egyébként,

egész Franciaországban drámaian kevés a vakcina, gyakran feleslegesen mennek az emberek az oltóközpontokba, máskor a rossz szervezés miatt üresen állnak az oltóhelyek.

A Stade de France-ban berendezett oltóközpontban teljes káosz alakult ki, a V4NA nemzetközi hírügynökség információja szerint az emberek egymás hegyén-hátán álltak, ugyanakkor nem mindenki jutott vakcinához.

Emmanuel Macron francia elnök további korlátozások bevezetését jelenti be március végén Forrás: Hans Lucas via AFP/Jacopo Landi / Hans Lucas/Jacopo Landi

További érdekesség, hogy a napokban Macron köztársasági elnök sürgős felhívást intézett a franciákhoz arra vonatkozóan, hogy minél többen oltassák be magukat. Az elnök keddi Twitter üzenetében azt írta, hogy „oltani, oltani, oltani" majd az első pillanattól erősen megkérdőjelezhető adatokra hivatkozva megállapította, hogy „Franciaország a felnőtt lakosság tekintetében a legtöbb beoltottal rendelkező országok között van az Európai Unióban". Na, de mi az igazság?

Üres oltóközpont Lyonban Forrás: Nicolas Liponne / Hans Lucas via/Nicolas Liponne / Hans Lucas/Nicolas Liponne

A Le Parisien utána járt, hogy mégis mire alapozta a köztársasági elnök optimista Twitter üzenetét, majd megállapította, hogy Macron nagymértékben túlzott (kerülték a hazudni ige használatát). Franciaországban a nagykorú lakosságnak ugyanis csak alig több, mint 23.8 %-a kapta meg az első dózist, 8.6 %-a mindkettőt, ez alapján pedig Franciaország csak a középmezőnyben áll az európai uniós rangsorban. A rangsort Málta után Magyarország vezeti. Nálunk ugyanez az arány 40,4%, azaz majdnem a duplája, a már két oltást megkapók számaránya szintén a duplája, 17.2 %-al.