Szlovéniában nincs elég vakcina, ismét akadozik az oltás

Slovenia's top officials get AstraZeneca vaccine 2021,ASTRAZENECA,Covid-19,Health,vaccine Horizontal
Emberek várakoznak egy ljubljanai oltási központban, hogy megkaphassák az AstraZeneca védőoltást 2021. március 19-án
Vágólapra másolva!
Vakcinahiány miatt ismét akadozik a koronavírus elleni oltás Szlovéniában - számolt be róla a helyi sajtó kedden.
Vágólapra másolva!

Ljubljana a megrendelt vakcinák egyharmadát, Maribor a felét kapta meg, de a kisebb városok egészségházai is hasonló problémákról számoltak be.

A legtöbb helyen le kellett mondani az előjegyzett időpontokat, és csak azok kapják meg valamelyik vakcinát, akiket a második adag felvételére hívtak be.

Emberek várakoznak egy ljubljanai oltási központban, hogy megkaphassák az AstraZeneca-védőoltást 2021. március 19-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Ales Beno

A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) közleménye szerint ezen a héten minden oltópontra kevesebb oltóanyagot szállítanak.

Ezt azzal magyarázták, hogy Pfizer-BioNTech gyártotta oltóanyagok kivételével nem érkeztek meg az országba azok a vakcinaszállítmányok, amelyeket Ljubljana korábban lehívott.

Az oltóanyagok érkezése még mindig bizonytalan és rendszertelen - írták.

Szlovénia az Európai Unió (EU) mechanizmusán keresztül kap vakcinát, és csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyottakat használja.

Emberek Covid-tesztelésre várakoznak a ljubljanai Kongresszus téren 2020. december 22-én Forrás: AFP/Jure Makovec

Janez Poklukar egészségügyi miniszter hétfőn még arról beszélt, hogy a nagyobb vakcinaszállítmányok érkezésével nyárig be tudják majd oltani a felnőtt lakosság több mint felét, már csak azért is, mert csökkent a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság. Hozzátette továbbá, hogy

folytatni kell az oltás felvételére buzdító kampányt, hogy a helyzet ne romoljon egy esetleges új őszi hullám előtt.

Koronavírusra tesztelnek egy férfit Ljubljanában 2020. december 22-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ales Beno

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 633 571-en kaptak, közülük 341 055-en már a második adagon is túl vannak.

Ez az oltásra jogosult népesség 36,6, illetve 19,7 százaléka.

Keddre 326 új fertőzöttet regisztráltak, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma elérte a 252 ezret. Az elmúlt napon három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4678-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 295-en vannak kórházban, 92-en közülük intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 323 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 354 383-at. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében 21-en haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7950-re emelkedett.

Kórházban 1109 beteget ápolnak, közülük 109-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 195 088-an kaptak védőoltást, közülük 410 199-nek már a második adag vakcinát is beadták.