Megbukott Stefan Löfven, Svédország baloldali miniszterelnöke

LÖFVEN, Stefan
Stockholm, 2021. június 28. Stefan Löfven svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Stockholmban 2021. június 28-án. Löfven bejelentette lemondását, miután június 21-én a svéd parlament megszavazta a kormányfővel szemben a Svéd Demokraták (SD) nevű radikális jobboldali párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Stina Stjernkvist
Vágólapra másolva!
Löfven arra kényszerült, hogy hétfőn bejelentse az általa vezetett kormány lemondását.
Vágólapra másolva!

A szociáldemokrata Stefan Löfven június 21-én veszítette el az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, és a rendelkezésére álló egy hét alatt nem sikerült megoldania a kormányválságot, amely a lakásbérleti díjak szabályozásának tervbe vett reformja miatt alakult ki.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök bejelenti a lemondását Stockholmban, 2021. június 28-án. Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Stina Stjernkvist

A baloldali, bevándorláspárti politikus lemondásával a törvényhozás elnökének vezetésével tárgyalások kezdődnek egy esetleges új kormány megalakításáról.

A 349 fős parlamentben Löfven Svéd Szociáldemokrata Pártjának van a legtöbb, 100 képviselője.

Az egyetemi diplomával nem rendelkező Stefan Löfven 2014-ben lett először miniszterelnök, a legutóbbi, 2018-as választások után a radikális baloldali zöldekkel megalakított kisebbségi kormány élén állt, külső támogatásra szorulva. A kabinet ügyvivőként a helyén marad az új kormány létrejöttéig.

Löfven hétfőn a sajtónak azt nyilatkozta, nem akar előrehozott választásokat, a koronavírus-járványra hivatkozott ezzel kapcsolatban.