Kitört egy vulkán Fülöp-szigeteken, ezrek menekülnek

Taal Volcano in Philippines 2021,July,Philippines,steam,Taal volcano,toxic gas Horizontal
BATANGAS, PHILIPPINES - JULY 05: Smoke rise from Taal volcano in Batangas, Philippines on July 05, 2021. According to the Philippine Institute of Volcanology and Seismology (Philvolcs), Taal volcano can erupt anytime soon wherein more than 3,000 residents evacuated after the volcano started spewing steam, filling the air with toxic gas and prompting health warnings. Dante Dennis Diosina Jr. / Anadolu Agency (Photo by Dante Dennis Diosina Jr. / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint 15 ezer ember hagyta el mostanáig az otthonát a Fülöp-szigeteki főváros, Manila közelében található Taal vulkán miatt, amely a hónap elején lépett működésbe - közölték kedden helyi hatósági források.
Vágólapra másolva!

Az országos katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig összesen 121 környékbeli faluból evakuáltak lakosokat: körülbelül ötezret ideiglenes szállásokon helyeztek el, mások pedig rokonoknál kerestek menedéket.

A Batangas tartományban, Manilától mintegy 66 kilométerre délre található vulkán július 1-jén tört ki.

Füstöt ereget a Taal Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Dante Dennis Diosina Jr.

Ekkor a Fülöp-szigetek szeizmológiai és vulkanológiai intézete (Phivolcs) az ötig terjedő skálán hármas fokozatúra emelte a veszélyszintet, és felszólították a környékbelieket, hogy maradjanak távol a vulkán környékétől.

A tűzhányó továbbra is aktív,

az intézet az elmúlt 24 órából 171 vulkanikus földrengést jelentett, hozzátéve, hogy a levegőben jelentősen emelkedett a kén-dioxid szintje.

Menekülő lakosok Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Dante Dennis Diosina Jr.

A Taal legutóbb 2020 januárjában tört ki, amikor több mint 376 ezren hagyták el otthonaikat, és az ideiglenes szállásokat is elérő hamueső nyomán 39-en meghaltak.

A viszonylag kisméretű vulkán az azonos nevű tó közepén kiemelkedő szigeten fekszik, és magában a tűzhányóban is található egy vízzel teli kráter.

A Taal vulkán krátere Forrás: AFP/Ted Aljibe

A festői szépsége miatt sok turistát is vonzó vulkán 1572 óta 33-szor tört ki.

A Fülöp-szigetek a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik.