Vesztegzár alá kerül Vietnam déli része

koronavírus, Hanoi, Vietnám
A koronavírus-járvány elleni védekezést hirdető plakát előtt megy egy védőmaszkos motoros Hanoiban 2020. április 23-án.
Vágólapra másolva!
Vietnam teljes déli része kéthetes vesztegzár alá kerül helyi idő szerint vasárnap éjféltől, miután a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a térségben harmadik egymást követő nap haladta meg a háromezret.
Vágólapra másolva!

A zárlat kiterjed a Mekong folyó torkolatára, valamint Ho Si Minh-városra és agglomerációjára, az ország gazdasági és pénzügyi központjára, azaz több mint 35 millió embert, Vietnam lakosságának közel egyharmadát érinti.

A koronavírus-járvány elleni védekezést hirdető plakát előtt megy egy védőmaszkos motoros Hanoiban 2020. április 23-án. Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Pham Minh Chinh miniszterelnök az intézkedést az emberek egészségének védelmével indokolta, hozzátéve, hogy a helyzet különösen aggasztó a vírus delta variánsának gyors terjedése miatt.
A rendelkezés értelmében nyilvános helyeken két főnél több egyszerre nem tartózkodhat, kivéve a kormányhivatalokat, kórházakat és néhány, alapvető fontosságú üzletet. Az embereket arra kérték, hogy csak a legszükségesebb tevékenységek - például élelmiszer- és gyógyszervásárlás - céljából hagyják el otthonaikat.

A járványügyi bizottságot vezető Vu Duk Dam miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, nagyon fontos a rendelkezések szigorú betartása. A lehető legalacsonyabb szinten kell tartani a fertőzési rátát, hogy az egészségügyi ellátórendszer hatékonyan működjön, ne terhelődjön túl.
Vietnamban április vége előtt több hónapon át nem jelentettek új fertőzöttet, ám a járvány újjáéledt és azóta a regisztrált fertőzések száma már az 50 ezerhez közelít. A legtöbb új esetet, naponta több mint kétezret, a legfőbb gócpontnak számító Ho Si Minh-városból jelentik.

A Covid-19 betegség szövődményeiben Vietnamban elhunyt 225 ember közül 190-en április vége óta haltak meg.

A délkelet-ázsiai ország az ENSZ által támogatott COVAX programon, valamint vakcinagyártókkal kötött közvetlen szerződéseken keresztül 124 millió adagnyi vakcinát foglalt le, ám ebből mostanig csak 6 milliónyi érkezett meg. A vakcina legalább egyik adagját eddig több mint 4 millióan kapták meg. A kormány célja, hogy az év végéig a lakosság legalább 70 százaléka kapja meg a védőoltást.