Biden elhibázott kivonulása után visszatért az al-Kaida Afganisztánba

tálib hatalomátvétel utáni afgán gazdaság, Afganisztán
Taliban fighters stand guard at an entrance gate outside the Interior Ministry in Kabul on August 17, 2021. (Photo by Javed Tanveer / AFP)
Vágólapra másolva!
Több sajtóforrás szerint is visszatért Afganisztánba Amin-Ul-Haq, aki egykoron az al-Kaida nevű terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden testőreként tevékenykedett, és gyakorlatilag a jobbkeze volt.
Vágólapra másolva!

Amin-Ul-Haq egy évtizedes bujkálást követően bukkant fel ismét, ezúttal Afganisztánban, ahol nagy valószínűséggel a tálibok és az al-Kaida közötti kapcsolatért lesz felelős. Nemrég egy videó is megjelent arról, hogy bin Laden korábbi testőre szülővárosában, Afganisztán Nangrahar provinciájában járt nemrég.

Illusztráció Forrás: AFP/Javed Tanveer

Amin-Ul-Haq felbukkanása komoly félelmekre ad okot, hiszen Afganisztán ismét a terrorizmus melegágya lehet az elkövetkező években, és a tálibok az al-Kaidával összefogva ismét merényleteket tervezhetnek majd az Egyesült Államok és Európa ellen.

A megnövekedett terrorfenyegetés visszavezethető arra, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok demokrata elnöke irányításával az Egyesült Államok kivonult Afganisztánból, valódi káoszt hátrahagyva.