Kötelező lehet a gendersemleges polc a kaliforniai játékboltokban

gyerek játék építőkocka lego
A gyerekjátékok is a létszükséglet között
Vágólapra másolva!
Kalifornia állam szenátusa szeptember 2-án szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely arra kötelezné az USA nyugati államának játékkereskedőit, hogy üzletükben gendersemleges polcokat is kialakítsanak, és amelyeken a kereskedők nem jelölhetik, hogy fiú vagy lánygyermeknek szóló játékok vannak-e rajta. A törvény szövege még további jóváhagyásra vár, és majd csak a demokrata kormányzó, Gavin Newsom aláírásával emelkedik jogerőre - írja a Le Figaro.
Vágólapra másolva!

A nemsemleges áruházi polc kötelező kialakítása nem érinti a kislányok és kisfiúk számára eddig fenntartott külön részlegeket. Az új törvény annyit ír elő, hogy

a jövőben már kötelező nemsemleges polcokon a tűzoltóautókat a Barbie babák keverésével és a nemek jelölése nélkül kell és lehet kihelyezni.

A törvényjavaslatot megalkotó szenátor, a szintén demokrata Evan Low szerint ugyanis a nemek jelölése a polcokon stigmatizálja a gyerekeket.

Amennyiben Kalifornia képviselőháza, majd a kormányzó is áldását adja a törvényjavaslatra, Kalifornia állam minden 500 főnél több munkatársat foglalkoztató játékkereskedője köteles lesz a gendersemleges polcok kialakítására, más esetben ugyanis komoly pénzbírságra számíthat.

A törvényt ellenző kereskedők emlékeztetnek, hogy saját joguk lenne eldönteni, hogy hogyan kínálják termékeiket, valamint - vevőiket jól ismerve - arra figyelmeztetnek, hogy a jelölések hiányában sok szülő és ajándékokat vásároló felnőtt lesz tanácstalan azzal kapcsolatban, hogy a kiválasztott játék valójában milyen nemű gyermeknek szól. Az USA egyik legnagyobb játékkereskedője, a Target már 2015-ben bevezette a nemsemleges polcokat az áruházaiban, a Target online felületén pedig már nem találhatók nemek sem a játékkategóriákban, sem a részletes árukeresőben.

A címlapi kép illusztráció.