Észak-Korea hétfőn visszaállítja a Phenjan és Szöul közötti forródrótot - jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség, nem sokkal később pedig Szöul bejelentette, hogy az összeköttetés valóban helyreállt.

Phenjan egyúttal sürgette Szöult, tegyen meg mindent a Korea-közi kapcsolatok javításáért, Kim Dzsongun észak-koreai vezető pedig felszólította Dél-Koreát, hagyjon fel az "állítólagos észak-koreai katonai provokációról szóló képzelgéseivel".

A nap folyamán a dél-koreai országegyesítési minisztérium a forródrót helyreállításáról adott hírt, és a tárca részéről reményüket fejezték ki a két ország közti egyeztetések mihamarabbi újraindulását illetően is.

Kim DzsongunForrás: AFP/KCNA

Kim Dzsongun a múlt héten jelentette be, hogy kormánya kész a forródrót visszaállítására, amelyet a két szomszédos állam hosszú, 13 hónapos szünet után júliusban állított helyre. Nem sokkal később azonban a phenjani vezetés ismét bontotta a rendszeres kapcsolattartást biztosító összeköttetést, tiltakozásul az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok miatt. Szöul ezzel szemben többször aggodalmát fejezte ki az észak-koreai rakétakísérletekkel kapcsolatban.