A chicagói Művészeti Intézet egyik ügyvezető igazgatója, Veronica Stein e-mailt küldött a múzeum több mint száz tárlatvezetőjének, amiben közölte velük, hogy mindegyikőjüket kirúgja. A megdöbbentő indoklás szerint azért bocsátotta el az intézet valamennyi tárlatvezetőjét, mert többnyire idősebb, jómódú fehér nők voltak - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A művészeti intézet indoklása szerint azért bocsátotta el valamennyi tárlatvezetőjét, mert többnyire idősebb, jómódú fehér nők voltak.  

Hálánk jeléül a hosszú fizetetlen szolgálatukért a kényszernyugdíjba küldött alkalmazottaknak kétéves ingyen belépőt ajánlunk fel a múzeumba"

- áll az e-mailben.

Stein elmondta, hogy a múzeumnak lehetővé kell tennie, hogy bármilyen anyagi helyzettel rendelkező ember részt vehessen a tárlatvezetéseken, továbbá a múzeumnak kötelessége, hogy válaszoljon az osztály-, jövedelem- és méltányossági kérdésekre, ami nem sikerülhet akkor, hogyha a múzeum tárlatvezetői túlnyomórészt fehér, jómódú nők.

Gigi Vaffis, a tárlatvezetők tanácsának elnöke egy interjú során elmondta, hogy csalódtak a múzeumban. Meglepődtünk, és csalódottak voltunk a váratlan kirúgások miatt",mondta, hozzátéve, hogy ez egy nagyon magasan képzett tárlatvezetőkből álló csapat volt.

Annak érdekében, hogy folytathassák a munkájukat, a tárlatvezetők levelet írtak, amiben tiltakoztak a kirúgások ellen. Megjegyezték, hogy a munka betöltéséhez tizennyolc hónapon keresztül heti kétszer képzéseken vettek részt, illetve rendszeres tréningeken, hogy továbbképezzék magukat a művészeti intézet anyagaival kapcsolatban.

Dietrich Klevorn 2012 óta az intézetben dolgozott. A kirúgása után a Wall Street Journalnak elmondta:Ez majdnem teljes munkaidős állás volt, rengeteg időt kellett a múzeumokban töltenünk a műalkotások tanulmányozásával, kutatással és a túrák összeállításával".

Robert Levy, a Művészeti Intézet elnöke a kritikákra adott válaszában megvédte szakmai stábjának a döntését, hogy elbocsátja az önkénteseket. Kritikus önreflexióra és helyreállító cselekvésekre van szükség, ha relevánsak akarunk maradni a változó közönség számára, akik a művészetekhez való kapcsolódást keresik".

A Chicago Tribune lap szintén elítéli az elbocsátásokat, és felhívja rá a figyelmet, hogy az önkéntesek nagy része liberális, progresszíven gondolkozó, művészetet kedvelő és pártoló személy volt. Felhívják rá a figyelmet, hogy az önkéntesség érték, mellyel a sokszínűséget is lehetne hangsúlyozni ahelyett, hogy eredendően elitista dolognak tartanák.