Meredeken emelkedett a Hollandiába érkező migránsok száma

hollandia, bevándorlók
First refugees arrive at the vacation park Droomgaard in Kaatsheuvel, on January 6, 2016. - About 1200 refugees will be taken care of in the temporary shelter that lasts from the end of December to April 1. (Photo by Arie Kievit / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Az idei harmadik negyedévben meredeken emelkedett, a 2015-ös migrációs válság óta a legjelentősebb mértékben nőtt a Hollandiában beadott menedékkérelmek száma - írta hétfőn a helyi sajtó a nemzeti statisztikai (CBS) és a bevándorlási hivatal (IND) friss adataira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A két hivatal szerint augusztus óta több mint 8800-an -

2,5-ször többen, mint a második negyedévben -,

főleg szíriai, afgán és török állampolgárok kérvényezték a menedékjogot. Emellett hét százalékkal emelkedett, 2700-ra nőtt a családegyesítésre irányuló beadványok száma is.

A Dutchnews holland hírportál azt írja, hogy a migránsok számának növekedése

komoly problémákat okoz az ország migránsközpontjaiban, ahol már elfogytak a helyek,

több helyen nagy tömegek befogadására alkalmas rendezvényközpontokat nyitottak meg nekik.

A szálláshiányt egyrészt a migránsok számának növekedése, másrészt az országos lakhatási válsága okozza. Az elmúlt időszakban a lakbérek robbanásszerűen megemelkedtek az országban, egyre kevesebb a megfizethető bérlakás. Ez azt is jelenti, hogy azok a migránsok, akiknek a bevándorlási hivatal már jóváhagyta a státuszát, nem tudnak hová költözni.

Érkező migránsok Hollandiában 2016 januárjában Forrás: AFP/Arie Kievit

Az állami migránsközpontokban élők egyharmada olyan bevándorló,

aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, és arra vár, hogy szociális lakásba költözhessen.

Ezenkívül több ezer ember még mindig arra vár, hogy ügyét az IND elbírálja.

A Hollandiában letelepedni akaró migránsoknak először menedékjogi kérelmet kell benyújtaniuk. Az IND ezután több interjút is lefolytat a kérelmezővel, mielőtt helyt ad a beadványnak, vagy elutasítja. Az elutasítást követően a migráns fellebbezést nyújthat be.