Személyautó hajtott egy karácsonyi felvonulás résztvevői közé vasárnap az Egyesült Államokban, a Wisconsin állambeli Waukesha városában, a merényletben öten meghaltak, legalább negyvenen megsérültek - írta a BBC.

Dan Thompson helyi rendőrfőnök legfrissebb tájékoztatása szerint voltak halálos áldozatok is, bár azt nem pontosította, hányan haltak meg.  Ugyanakkor közölte, hogy egy gyanúsítottat őrizetbe vettek. 
A város rendőrsége később azt közölte, hogy öten haltak meg és több mint 40-en megsérültek. 23-an kerültek kórházba.

A súlyos incidens helyi idő szerint nem sokkal délután öt óra előtt történt a Milwaukee-tól 32 kilométerre nyugatra található Waukeshában.

A rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy az incidens terrorcselekménynek minősül-e. A történtek hátterét egyelőre homály fedi, így az a kérdés sem tisztázott, hogy az autót szándékosan vezették-e a tömegbe. A CBS Newsnak egy rendőrségi tisztviselő név nélkül úgy nyilatkozott, hogy az ámokfutó valószínűleg egy másik helyszínről menekült, amikor bekeveredett a felvonulók közé.

A tűzoltóság először arról számolt be, hogy 11 felnőttet és 12 gyereket kellett kórházba szállítani. 

Shawn Reilly polgármester a WITI hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy tudomása szerint már elhárult a veszély.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint egy piros színű utcai terepjáró hajtott hátulról a felvonulóknak. Egy másik videón a rendőrök tüzet nyitottak az útakadályon áttörő járműre.

A felvonulást élőben közvetítették a Facebookon. Ezen is jól látszott a terepjáróForrás: AFP/The City of Waukesha

"Ahogy az épületek között sétáltunk, (...) láttuk az utcai terepjárót áthajtani padlógázzal a felvonulás útvonalán. Aztán hangos csattanást hallottunk és az elütött emberek fülsiketítő sírását és sikolyát" - mondta Angelito Tenorio, a közeli West Allis egyik városi tanácstagja. Hozzátette, hogy az elgázoltak között gyerekek is voltak.

Az ámokfutó autóját egy családi háznál parkolva találták megForrás: AFP/Eric Dunst

A Twitteren több felvételen is látható volt, hogy a rendőrség és a mentősök nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre.

A város rendőrsége bejelentette, hogy Waukesha állami iskolái hétfőn zárva tartanak.