Orbán Viktor: Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Érdemi tárgyalásokat folytathatnak arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiségét a hosszú távú orosz-magyar gázszállításnak - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában, ahol majdnem öt órán keresztül tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A mostani moszkvai látogatás békemisszió is, mert elmondhattam, hogy az Európai Unió egységes, és nincs olyan európai vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal - mondta Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

Majdnem öt órán keresztül tárgyaltunk - mondta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint új tervekről is beszéltek, és regionális kérdésekről is egyeztettek.

Magyarország fontos partner számunkra.

Mostanra 5,5 milliárd dollárra nőtt az árucsere, eredményes az orosz-magyar kormánybizottság is - mondta az orosz elnök.

Az orosz gázszállítás 2036-ig biztosított Magyarország számára a piaci ár alatt a tavaly megkötött hosszú távú szerződés keretében

- mondta Putyin. Magyarország megbízható partner a gáztranzit ügyében - tette hozzá. A Mol szerepet vállal az orosz kőolajkitermelésben több mezőn, és bitumen-előállító üzemet is épít. A Roszatom két nukleáris blokkot épít Magyarországon - mondta az orosz elnök. Szóba került vasúti kocsik gyártása Egyiptomba, és további 700 kocsit gyártanak majd le.

A Kreml által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásán a moszkvai Kremlben 2022. február 1-jén Forrás: MTI/Kreml

Megsértik a nemzeti kisebbségek jogait Ukrajnában

Magyarország elsőként ismerte a Szputnyik-vakcinát, és tervben van annak Magyarországon való előállítása is - mondta az orosz elnök. Az egészségügyi területen a Richter Gedeon is együttműködik több orosz céggel. 2024-ig érvényes a magyar-orosz kulturális együttműködési program - mondta Putyin. Magyarország támogatta a 2030-as oroszországi expót, és ezért köszönetet mondott az orosz elnök.

Az ukrán konfliktusról azt mondta az orosz elnök, hogy az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek jogait sok esetben megsértik.

A garanciaigényekről azt mondta, hogy az orosz aggályokat figyelmen kívül hagyta az USA.

Putyin elmondta a korábban ismertetett három követelését, amit elutasított Washington. Senki nem erősítheti a biztonságát más országok biztonságának a rovására - tette hozzá.

Orbán Viktor: Ez békemisszió volt

Életemben nem ültem még ilyen hosszú asztalnál, de kárpótolt a tárgyalás hossza és mélysége. A mostani volt a 12. alkalom, hogy találkoztunk - mondta Orbán Viktor. A mostani volt a legfontosabb, mert ez egy békemisszió volt. Az EU egységes, és nincs olyan vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal, és ez különösen igaz a közép-európaiakra - mondta a kormányfő. Amikor konfliktus volt kelet és nyugat között, akkor Közép-Európa rosszul járt.

A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború

- tette hozzá.

A magyar modellt ajánljuk a konfliktuskezelésben, miszerint a NATO és az EU tagjai vagyunk, de megadjuk a tiszteletet Oroszországnak - mondta Orbán Viktor. A magyar-orosz együttműködés legjobb éve volt 2021, 900 ezer embert sikerült beoltani orosz vakcinával, és meghosszabbodott a magyar-orosz gázszerződés - mondta a kormányfő. Érdemi tárgyalást lehet folytatni arról, hogy egymilliárd köbméterrel nőhet a gázszerződés keretében szállított éves gáz mennyisége - mondta a magyar kormányfő. Bízik benne, hogy hamarosan Szputnyik-vakcinát lehet gyártani Magyarországon.

Orbán Viktor közölte, hogy hamarosan megindulhat a létesítési szakasz a paksi bővítésben, és

A magyar kormányfő ígéretet kapott arra, hogy több utasszállító gép érkezzen Budapestre. Orbán kiegyensúlyozottnak, pozitívnak és konstruktívnak nevezte a kapcsolatokat.

A paksi bővítés is szóba került Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egymilliárd köbméteres pluszszállítás nem jelent gondot Oroszországnak

Putyin kérdésre azt mondta, hogy a gázszállítást és atomenergiát érintő kérdéseket megtárgyalták. Minden magyar felvetésre pozitív válasz érkezett - tette hozzá. Az egymilliárd köbméteres pluszszállítás nem jelent gondot Oroszországnak - mondta az orosz elnök. Az európai partnereknek lesznek problémái, de Magyarországnak nem, április elején lehet megoldás. Putyin ismertetése szerint a Budapestet elkerülő vasútfejlesztésben is részt vehet az orosz fél.

A gáz és áram ára a háztartásokban a háromszorosára nőtt Nyugat-Európában, míg Magyarországon nem.

Ha van orosz gáz, akkor van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés

- mondta Orbán Viktor. A mai megállapodással véglegesen biztonságba került Magyarország energiaellátása - jelentette ki a kormányfő.

Putyin kérdésre azt mondta, hogy Magyarország volt az első uniós ország, amely megvette a Szputnyik V-t, és most a Szputnyik Lightról vannak tárgyalások.

Orbán Viktor a Szputnyik Lightról azt mondta, hogy hat vizsgálat sikeres volt Magyarországon, és most zajlik a hetedik, ha az sikeres lesz, akkor alkalmazni fogják itthon. Helyes, ha a Szputnyik Light vakcinát is alkalmazni fogják Magyarországon - mondta.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart Moszkvában 2022. február 1-jén Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kudarcra van ítélve a szankciós politika

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy az orosz gazdaság az elmúlt évek szankcióit jól viselte, ezért Oroszország az új lehetőségek hazája. A szankciós politika Magyarország számára nagyobb kárt okozott, mint Oroszországnak - tette hozzá. Piacot vesztett hazánk - mondta a kormányfő. A szankciós politika kudarcra ítélt eszköz.

A záhonyi átrakodópontról azt mondta, hogy ez egy óriási lehetőség, és egy orosz-magyar szállítmányozási cég használhatja ki a lehetőségeket - mondta Orbán. Ez nagyságrendekkel növeli meg a magyar gazdaság teljesítményét - tette hozzá. Putyin mindezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a logisztika terén jó lehetőségek vannak.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, a helyzet komoly, a különbségek jelentősek. Oroszország igényeit az egész világ ismeri, de az orosz biztonsági igények és a NATO álláspontja messze van egymástól.

A távolság nem áthidalhatatlan

- tette hozzá. Bízik benne, hogy a tárgyalások sikeresek lesznek a következő napokban.

Putyin szerint a NATO korábban azt ígérte nem fog keletre menni, de mást cselekedtek. Az orosz elnök szerint az USA csapásmérő eszközöket telepít keletre, míg most Ukrajnát a NATO-ba akarják felvenni. Ukrajna lefektette, hogy katonai úton akarja visszaszerezni a Krímet, és mi lesz akkor, ha NATO-tagország lesz Ukrajna? Ekkor a NATO-val fogunk harcolni, valaki gondolt erre? Putyin szerint elsősorban Oroszország ellen irányulnak a különféle lépések, és Ukrajna csak eszköz. Az orosz elnök szerint, ha megnézzük a sokoldalú kérdéseket, akkor a helyzet negatív kifejletét csak úgy lehet elkerülni, ha minden szereplő érdekét figyelembe vesszük. Ukrajna a mi biztonságunkat aláássa - tette hozzá. Bízik benne, hogy sikerül elérni ezt a helyzetet.