A francia jobboldal csodagyereke Magyarországon

Jordan Bardella, cpac
Head of France's Rassemblement National (RN) party, Jordan Bardella delivers a speech on the second day of the Conservative Political Action Conference (CPEC) at the Balna cultural centre in Budapest, Hungary on May 20, 2022. - The two-day CPAC meeting is being held in Europe for the first time. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A CPAC Hungaryre érkezett Magyarországra és előadást is tartott az elismerten legtehetségesebb francia fiatal politikus, Jordan Bardella. Marine Le Pen pártjának ideiglenes elnöke - mindössze 26 évesen. Sőt, éppenhogy csak 23 éves volt, amikor az európai parlamenti választást megnyerte, Marine Le Pen listavezetőjeként - megelőzve Macron pártját. Bardella az Origónak dicsérte a példamutató magyar közbiztonságot, utalva arra, hogy késő este Párizsban az emberek félnek kimenni az utcára. 
Vágólapra másolva!

Jordan Bardella 1995-ben született, az egyik legnehezebb párizsi elővárosban, az illegális migránsoktól elárasztott Drancyban. 16 évesen lépett be a radikális jobboldali pártba, az RN-be (pontosabban akkor még FN, Front National volt a neve), 20 évesen pedig már parlamenti titkár volt. Mindenfajta diploma nélkül, pusztán páratlan politikai érzéke és kommunikációs készsége segítségével. (Egyébként földrajztudományokra vették fel a Sorbonne-ra, de politikai munkái miatt nem volt ideje elvégezni.)

21 évesen már az RN szóvivője, és 23 éves volt, amikor Marine Le Pen pártjának listavezetője lett az európai parlamenti választáson, és nagy meglepetésre meg is nyerte a francia választást: megelőzve Macron kormánypártját. 2019 óta tehát EP-képviselő. (Jordan Bardella az EP történelmének második legfiatalabb képviselője.)

Bardella öt éve az RN (Rassemblement National) alelnöke, majd a 2022-es elnökválasztási kampányban ideiglenes elnökké nevezték ki, hogy Marine Le Pennek legyen ideje csak a kampánnyal foglalkozni. Egyelőre szeptemberig lesz elnök.

Jordan Bardella közismerten Orbán Viktor és Matteo Salvini tisztelője.

Az Origónak azt mondta, hogy nagyszerű dolognak tartja a magyar modellt, ami azt akarja elősegíteni, hogy minél több gyerek szülessen. Elismeréssel beszélt a magyar közbiztonságról is. Ahogy mondta, Budapesten bárki nyugodtan mer éjszaka egyedül sétálni, ellentétben Párizzsal. Franciaországban a drámai közbiztonságnak az illegális migráció az oka.

Jordan Bardella, a legtehetségesebb fiatal francia politikus Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Franciaország a júniusi parlamenti választásokra készül. Ezzel kapcsolatban azt mondta az Origónak, hogy - más országgal ellentétben - Franciaországban nincs olyan nagy jelentősége az országgyűlési választásoknak. Hiszen elnöki rendszer van. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a Macronnal szembeni legnagyobb erő akarnak lenni, hiszen meg kell akadályozni azt a szociális szétszakadást, amit Macron gazdasági, szociális politikája okozott.

Bírálta az ultraliberális elnök erőtlen, engedékeny migrációs politikáját is.

Jordan Bardella arról is beszélt, hogy a májusi elnökválasztáson politikai családjuk legjobb eredményét érték el, ami nagyon fontos alap a további építkezésre. Mint ismert: Marine Le Pen 43%-ot kapott, ami kimagasló eredmény.