Tetoválásai és a DNS-e alapján azonosították a holland rendőrök az Oranje csatornából előkerült magyar családanya, Éva holttestét. A nő apja elmondta, hogy neki kellett mintát adnia a rendőröknek, és sokkoló részletekről számolt be - írja a Bors.

Továbbra is forrnak az indulatok a Hollandiában meggyilkolt magyar nő családjában.

István, a gyászoló apa próbálta ugyan megvédeni Évát az agresszív drogdílertől, de végül minden igyekezete hiábavalónak bizonyult. Bár a nő Magyarországra menekült elvált férje elől, Jan nem tágított:

A férfi távoltartási végzés ellenére az asszony után jött, és 2019 végén rákényszerítette, hogy hogy menjen vele vissza.

István 2020 elején bejelentette a magyar és a holland rendőrségen, hogy nem tudja elérni a lányát, de semmilyen értékelhető segítséget nem kapott.

Magyarországon a lányom eltűnése után leadtam a DNS-mintámat, amit aztán kiküldtek Hollandiába. Azt mondták, hogy mindkét helyen sok az ismeretlen holttest, és alkalomadtán összevethetik az anyaggal. Ugyanebből a célból fényképeket kértek Éváról, melyeken jól látszanak a tetoválásai. Most ezeknek köszönhetően sikerült a gyermekem azonosítása. Mivel az eljárás időigényes, napokig nem is tudtam, hogy Éva földi maradványai előkerültek– mondta el az apa.

A lányom holttestét január 7-én találták meg az Oranje csatornában, nekem azonban csak 12-én szóltak a már a miskolci nyomozók. Mivel nem tudták a telefonszámomat, kijöttek a lakásomra. Bárki elképzelheti, mit éreztem, amikor konkrétan megtudtam, azt, amit egyébként is sejtettem

– mondta a Borsnak István, aki számára nem jelent elegendő vigaszt, hogy lánya feltételezett gyilkosát Hollandiában letartóztatták.

Ha a holland rendőrség időben lépéseket tesz, Éva még mindig él! Ez a meggyőződésem. A gyermekem halálába beletörődni nem tudok, azt szeretném, hogy Jan méltó büntetést kapjon. A legjobb az lenne, ha a kezeim közé kerülne, bárki biztos lehet benne, hogy ahogy ő sem tette, én sem ismernék irgalmat. Nekem most azonban az a legfontosabb, hogy tisztára mossam a családom nevét - mondta a férfi, majd arról panaszkodott, hogy az interneten többen is azzal vádolják, nem fektetett kellő energiát lánya keresésébe a 2020 utáni időszakban. Ő azonban ezt egészen másképp látja:

Szerettem volna kiutazni Hollandiába, de a járvány miatt nem tudtam. Tehetetlen dühöt éreztem, mert nem tudtam a lányomat megvédeni. Biztos voltam benne, hogy Jan fogva tartja. Korábban is többször durván megverte– mondta István könnyek között, majd hozzátette, hogy a médián belül villámgyorsan elterjedt a családi tragédia híre, és pénzt is ajánlottak fel neki, de ő nem szeretne ebből hasznot húzni.

Több televízió és újságíró is pénzt ajánlott a nyilatkozatomért, de nem szeretnék túl sok helyen szerepelni. Csendre vágyom, szeretnék békében emlékezni a gyermekemre. Mostanában sok tragédiát kellett kibírnom, két év alatt összesen öt közeli rokont veszítettem el. A húgom decemberben hagyott itt bennünket

- magyarázta.

Ahogyan korábban megírtuk,

holland drogbáró gyilkolt férje meg egy magyar édesanyát, és a feltételezések szerint az is ő volt, aki a nő testét az Oranje csatornába dobta egy tetőcsomagtartóban.

"Egy brutális, elmebeteg pszichopatának tartottam. Hiába próbáltam a lányomat megvédeni tőle. Éva 2019-ben hazajött. Egy ideig nálam lakott, aztán kibérelt egy lakást. A férfi utánajött, megtalálta és nagyon megverte. Hiába tiltották ki Magyarországról, hiába volt vele szemben távoltartási végzés érvényben, semmi sem állította meg. Csakis pszichikai vagy fizikai erőszakkal vehette rá a gyermekemet, hogy ismét kimenjen vele Hollandiába" – nyilatkozta korábban Éva apja.

A nő két kisgyereket nevelt holland férjével, amíg 2019-ben Roxánát és az ifjabb Jant ki nem emelte a családból a holland gyámhatóság. Ők most egy védett házban élnek. Hogy végül ki nevelheti fel őket, az a később dől el, de a nő édesapja is jelentkezne erre a feladatra. 

Címlapi képünk illusztráció.