Térképen az orosz-ukrán háború jelenlegi állása

Evacuations from Mariupol in Ukraine 2022,civilians,march,Mariupol,Ukraine Horizontal
Szétlőtt lakóépület Mariupol központjában
Vágólapra másolva!
Az orosz erők továbbra is sikertelenül próbálják biztosítani azokat a pozíciókat, amelyekből Kijevet megtámadhatják és elfoglalhatják, annak ellenére, hogy Szergej Rudskoj, az orosz vezérkari főnök első helyettese március 25-én állítólag átdolgozta az orosz hadsereg prioritásait. Az oroszok az elkövetkező napokban valószínűleg jelentős előrelépést tesznek Mariupol városának elfoglalásában, és valószínűleg a közeljövőben be is foglalják a várost. A Mariupolért folytatott harcban elszenvedett orosz veszteségek mértékétől függ, hogy a város eleste lehetővé teszi-e Oroszország számára a nagyszabású harci műveletek felújítását Kelet-Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Az orosz erők továbbra is sikertelenül próbáltak olyan pozíciókba vonulni, ahonnan Kijevet megtámadhatták vagy bekeríthették volna - írja az Institute for the Study of War. Az orosz hadsereg továbbra is erősítéseket összpontosít Fehéroroszországban és Oroszországban Kijevtől északra levő területeken. Jelenleg harcok folynak a Kijev külvárosában lévő pozíciókért, és megpróbálják az oroszok befejezni Csernyihiv bekerítését.

A harcok jelenlegi állása Ukrajnában Forrás: Institute for the Study of War

Az ukrán főváros körüli harc továbbra is az orosz szárazföldi erők legnagyobb egyesített koncentrációját foglalja el Ukrajnában. A Kijev körüli harcok egyre statikusabb jellege inkább az orosz erők alkalmatlanságát tükrözi, mintsem az orosz célok vagy erőfeszítések terén bekövetkezett változást.

Az orosz erők az elkövetkező napokban valószínűleg kettészakítják Mariupol városát és valószínűleg viszonylag hamarosan megszerzik a város ellenőrzését. A harcok Mariupolban továbbra is hevesek, és az orosz erők továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek.

Az olyan elit és hagyományos orosz harci egységeknél, mint a 810. haditengerészeti gyalogosdandár és a 150. motorizált lövészhadosztály, amelyek mindketten elvesztették parancsnokaikat az elmúlt hetekben, nagy veszteségeket szenvedtek, ami arra utal, hogy az ilyen egységek veszteségei magasak Mariupolnál.

A harcok állása Mariupolban Forrás: Institute for the Study of War

Az ukrán erők továbbra is korlátozott ellentámadásokat hajtanak végre a hadszíntéren, legutóbb Harkov közelében.