Az oroszok szerint a bucsai mészárlás mesterien megrendezett színjáték

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, pusztítás, lakótelep, rakéta, támadás, rakétatámadás, bombázás, légicsapás, Bucsa, Ukrajna
Bucsa, 2022. április 5. A kijevi hatóságok által szervezett sajtóút alkalmával készült kép a pusztítás nyomairól egy lakótelepen az ukrán hadsereg által visszafoglalt, Kijev melletti Bucsában 2022. április 5-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Újra és újra visszautasítják az oroszok, hogy civileket mészároltak volna le Ukrajnában, és így Bucsában is. Az orosz sajtó egy brit zsoldost is idéz ezzel kapcsolatban, aki azt állítja: az oroszok kivonulása után nem látott a városban holttesteket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden pártatlan kivizsgálást követelt a bucsai eseményekkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A Kijevhez közeli Bucsában április elején, nem sokkal az orosz erők kivonulása után nagyszámú erőszakos halált halt civil holttesteket találtak.

Ukrajna és a nyugati országok zöme tömeggyilkosság elkövetésével vádolta meg az orosz hadsereget,

amit Moszkva azóta is következetesen elutasít.

Az orosz álláspontot erősíti meg az a korábban Kijev oldalán harcoló brit zsoldos, aki az orosz sajtó szerint állítja, hogy ukrán provokáció történt Bucsában. A katona, akire az orosz média Andrew-ként hivatkozik, elmondta: április 3-a és 5-e között járt Bucsában, miután az orosz csapatok már elhagyták a várost.

Azt állítja, hogy nem látott harcra utaló jeleket, sem holttesteket, „minden érintetlennek tűnt.”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden a bucsai események pártatlan kivizsgálása mellett foglalt állást. Úgy nyilatkozott egy oktatási maraton előadójaként: „Bucsa egy mesterien megrendezett színjáték”, ami Oroszország ellen folytatott információs háború egyik epizódja. Szerinte „PR-cégek, televíziósok, információs tanácsadók hada (...) szörnyű hamisítványokat és hazugságfolyamokat kreál” Oroszország ellen.