Provokálják az osztrákok Putyint

BERDIMUHAMEDOW, Serdar; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. június 10. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Serdar Berdimuhamedow türkmén elnökkel folytatott megbeszélése közben moszkvai Kremlben 2022. június 10-én. MTI/EPA/Szputnyik//Kreml/Pool/Mihail Klimentyev
Vágólapra másolva!
Vezércikkben fejti ki a Die Presse, hogy az osztrák álláspont szerint „Vlagyimir Putyin hidegvérrel zsarolni próbálja a világot a gázzal, az élelmiszerrel". A szerző bírálja azokat is, akik meg merik kérdőjelezni az Oroszország ellen bevezetett szankciók sikerességét, amivel láthatóan Németországnak akar tetszelegni. 
Vágólapra másolva!

„Vlagyimir Putyin hidegvérrel zsarolni próbálja a világot a gázzal, az élelmiszerrel, és akadnak hasznos idióták, akik engednének neki, ám ezt nem szabad, mert akkor újra beveti a trükköt”, olvasható a Die Presse bécsi lap vezető írásában, hívja fel rá a figyelmet a Mandiner.

A vezércikk szerint az elnök igyekszik hiányt előidézni, illetve az égbe felnyomni az árakat, ami máris rengeteg szenvedést okoz, ám őt ez a legkevésbé sem érdekli.

Holttesteken gázol át, hogy elérje célját.

Gátlástalanul kihasználja, hogy Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőre, Ukrajna pedig idáig az ötödik volt”,

írja a lap, hozzátéve, hogy Putyin

„nem engedi ki a búzát, kukoricát a délukrán kikötőkből, közben viszont a trolljai azt szajkózzák, hogy az afrikai és ázsiai éhínségért a szankciók a felelősek. A mind tragikusabb helyzet következményei kézenfekvőek: kemény megmozdulások várhatóak a harmadik világban, amint az Srí Lankán történt, ahol a tömegek megrohamozták az elnöki palotát, miután az idegenforgalom a járvány miatt csődbe jutott, majd az ukrán válság miatt felszöktek az élelmiszerárak”.

Mint írja, a történelem megismételheti önmagát, hiszen hét éve a migránsválság azután robbant ki, hogy szír menekülttáborokban adagolni kezdték az élelmet. "Ez jól jönne Putyinnak, mivel számára minden kedvező, amivel destabilizálhatja Európát. Ezért fogja elzárni a gázcsapot a tél beállta előtt, hogy egész gazdaságokban idézzen elő zűrzavart, aminek következtében sorozatosan buknak majd meg kormányok. Ezt a félelmet igyekszik elültetni, hogy az EU beadja a derekát és cserbenhagyja Ukrajnát” – írja a szerző.

Az osztrák lap szerzője láthatóan nem fogadja el azt az álláspontot, miszerint

a háború és az Oroszország elleni szankciók Európának is komoly nehézségeket okoznak, okozhatnak a jövőben.

Mint írja, „egy lélektani sikert máris aratott [Putyin], mivel

az Osztrák Gazdasági Kamara elnöke megkérdőjelezte a megtorló intézkedések célszerűségét."

Majd támadóan hozzáteszi: „pont egy olyan intézmény vezetője, amely szerepet játszott, hogy Ausztria ilyen függő helyzetbe került. Annál szégyentelibb a tisztségviselő defetizmusa. Ám aki odadobná az ukránokat, hogy földgázhoz jusson, annak tudnia kell, hogy Putyin bármikor újra előkapja ezt az eszközt. Európa nem lesz biztonságosabb, ha meghajlik az orosz követeléssel szemben. Éppen ellenkezőleg, mert a zsarolókat nem lehet engedményekkel és az alávetettség gesztusaival megállítani” – zárul az osztrák állásfoglalás, amivel a bécsi lap láthatóan Németországnak kíván hízelegni.

Percről percre közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról itt olvasható.