Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes leállására

Emmanuel Macron, A Francia Köztársaság elnöke, Bastille-napi katonai parádé
French President Emmanuel Macron (CL) and Chief of the Defence Staff Thierry Burkhard (CR) stand in the command car during the Bastille Day military parade on the Champs-Elysees avenue in Paris on July 14, 2022. (Photo by Michel Euler / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia elnök szerint Oroszország "háborús fegyverként" használja a gázt, ezért a franciáknak és Európának is fel kell készülnie az orosz gázellátás teljes leállására. Macron a francia nemzeti ünnep, július 14-e alkalmából adott ünnepi interjút a francia közszolgálati tévének és a legnagyobb kereskedelmi televíziónak, egyszerre. Sajátos érvelésében egyszerre beszélt arról, hogy a szankciók jók, de arról is, hogy Oroszország nukleáris nagyhatalom, tehát nem szabad vele direkt konfliktusba keveredni. Ha egyszerűsítve fogalmazunk: Macron egyszerre tart Brüsszeltől és Oroszországtól is.
Vágólapra másolva!

"Oroszország az energiát, az élelmiszerellátást háborús fegyverként használja" - mondta csütörtökön a köztársasági elnök a francia nemzeti ünnepen az országos televíziós csatornáknak adott élő interjúban az ukrajnai háborúnak az energiaellátásra gyakorolt hatásairól feltett kérdésre.

"Fel kell készülnünk egy olyan forgatókönyvre, amely szerint teljesen le kell mondanunk az orosz gázról" - mondta.

"Az elmúlt napok igazi változása, és szerintem erről túl keveset beszéltünk, az az orosz döntés, hogy elkezdték elzárni a gázt. Hibrid háborúban vagyunk. És ez szerintem nem a szankcióink következménye" - mondta Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron és Thierry Burkhard Forrás: AFP/Michel Euler

Macron az első pillanattól kezdve védve az egyébként elhibázott brüsszeli szankciókat, ugyanakkor Putyint rendszeresen hivogatta. Közzé is tették egyik beszélgetését, amelyre úgy gondoltak, Macronnak kedvező, azonban az derült ki belőle, hogy Putyin enyhén szólva nem tiszteli a francia köztársasági elnök, aki (mármint Macron) túlzottan tájékozottnak sem tűnt.

A francia elnök a TF1-nek és a France 2-nek adott interjújában arról beszélt, hogy az ukránoknak továbbra is segíteni fogják, és ő maga elhúzódó háborúra számít. A honvédelmi költségvetést emelni fogják, szerinte 2018 óta erősíti a hadsereget. Utóbbit az ellenzék folyamatosan cáfolja. Macron műsorvezetői kérdésre elismerte, hogy erősen függnek az orosz gáztól.

Macron a júniusi nemzetgyűlési választások óta politikai értelemben jelentősen meggyengült Franciaországban.

Elvesztette ugyanis a parlamenti választásokat, kisebbségben kell kormányoznia, és már rögtön az első, fontosabb törvényt is leszavazta az ellenzék. (A koronavírussal kapcsolatos elhibázott francia járványkezelésen próbáltak volna javítani, de az ellenzék - feltehetően elvi okokból - nem hagyta.)