Lemond a japán rendőrfőnök a volt kormányfő elleni merénylet miatt

Vágólapra másolva!
Bejelentette csütörtökön lemondását a japán rendőrség vezetője, közölve, hogy vállalja a felelősséget azért, hogy Abe Sindzó volt miniszterelnök júliusban meghalt egy merényletben.
Vágólapra másolva!

Nakamura Itaru mind ez idáig a legmagasabb rangú vezető, aki felelősséget vállal a volt kormányfő meggyilkolásának ügyében.

Abe Sinzót július 8-án a Japán nyugati részén fekvő Narában egy 41 éves férfi lőtte agyon. Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kazuhiko Hirano

A kormányfőt július 8-án a Japán nyugati részén fekvő Narában egy 41 éves férfi lőtte agyon.

A volt miniszterelnök éppen választási kampánybeszédet mondott, amikor a támadó hátulról többször rálőtt házilag készített fegyverével. A japán sajtó szerint a narai rendőrfőnök is távozik posztjáról.

Nyolc biztonsági szakértő nézte át a merénylet felvételeit és egyértelműen megállapították, hogy elégtelennek voltak aznap a biztonsági intézkedések Narában.

Úgy vélekednek, hogy a testőrök megmenthették volna Abét, ha a merénylő első, elvétett lövése utáni 2,5 másodpercben közbelépnek vagy kimenekítik a politikust a helyszínről. A támadó második lövése sebesítette meg ugyanis halálosan a korábbi miniszterelnököt - derült ki abból, amit a Reuters hírügynökségnek mondott.

Több japán tisztviselő, többek között Kisida Fumio kormányfő is elismerte, hogy a biztonsági intézkedések hiányosak voltak a választási kampányrendezvényen.


A japán országos rendőr-főkapitányság korábban úgy nyilatkozott, hogy a gyilkosság abból következett, hogy a rendőrség nem tett eleget kötelességének, és hozzátették, hogy munkacsoportot állítottak fel a biztonsági és védelmi intézkedések felülvizsgálatára és megelőző lépések kidolgozására.

Nyomozati források korábbi tájékoztatása szerint a merénylő azt mondta, hogy az Abét támogató vallási csoport iránti gyűlöletből cselekedett.

Hozzátette, hogy anyja nagy összegeket adományozott a vallási szervezetnek, ami miatt tönkrement.
Abe Sindzó volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, tisztségét először 2006 szeptemberétől 2007 szeptemberéig töltötte be, majd 2012-től 2020-ig volt kormányfő.

Címlapi képünk illusztráció!