Elszabadult a pokol Franciaországban: a bűnözők már autókból szívják le a benzint

energy strike transport Horizontal
Vehicles queue for petrol at a TotalEnergies station in Bron, near Lyon on October 10, 2022 as filling stations across France are low on petrol as a pay-related strike by workers at energy giant TotalEnergies entered its third week despite government pressure to negotiate. - According to official estimates, around 30 percent of service stations were out of all or at least some fuel types, causing long queues for increasingly desperate motorists. The union is demanding a wage rise of 10 percent for 2022, pointing to TotalEnergies' exceptionally high first-quarter profit of $10.6 billion. (Photo by OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben az üzemanyaghiány miatt lassan megbénul Franciaországban a közlekedés, az élelmiszerellátását, az egészségügy és minden, ami a franciák életének a működtetéséhez szükséges; a bűnözők ország-szerte mások autóiból lopják el az üzemanyagot.
Vágólapra másolva!

Yvelines megye egyik településén, Poissy-ban a rendőrök tetten értek két tolvajt, amint egy parkoló autókból szívták le a benzint. Seine-Saint-Denis megye kisvárosában, Tremblay-en-France-ban egy férfit azért tartóztattak le, mert

azzal gyanúsítható, hogy egy kamionból 280 liter üzemanyagot szivattyúzott le.

Hauts-de-Seine megyében, Bourg-la-Reine településen négy férfit ugyancsak egy kamion benzintartályának a kiürítése közben csíptek nyakon a rendőrök,

a tolvajokról kiderült, hogy korábbi bűncselekményeik miatt már jól ismertek a hatóságok előtt.

A párizsi régióban sem tétlenkednek a tolvajok. Gennevilliers, Le Blanc-Mesnil és Arcueil külvárosi településeken is fosztogatókat tartóztattak le. Az arcueil-i tolvajnál a rendőrök 19 benzinnel megtöltött kannát találtak, az üzemanyagot a férfi literenként 3,5 euróért árusította.

Megkezdődtek a fegyveres rablások is.

Aisne megye Vauxbuin településén négy csuklyás támadó gépkarabéllyal tartotta sakkban egy kamion sofőrjét, amíg annak kamionjából leszívtak 150 liter üzemanyagot.

Saint-Denis-ben pedig egy férfi flexszel akart megnyitni egy hatalmas üzemanyagtartályt.

A párizsi kormány szerdán az ExxonMobil normandiai üzemanyagraktárának négy dolgozóját kényszerítette a francia törvényekben szabályozott módon a munka felvételére. Két dolgozónak szerdáról csütörtökre virradó éjjel, a másik kettőnek pedig csütörtök hajnalban kellett felvennie a munkát és elindítania az üzemanyaggal teli szállítmányokat a franciaországi benzinkutakhoz.

Ha megtagadják a munka felvételét, a törvények szerint hat hónap börtönre és tízezer euró pénzbüntetésre is számíthatnak.

A sztrájkot vezénylő országos szakszervezet, a CGT felháborodott az állami kényszerintézkedésen. A CGT főtitkára, Philippe Martinez szerda délután a normandiai telepre sietett, hogy támogatásáról biztosítsa a kényszerített dolgozókat és a sztrájkolókat, és egyúttal október 18-ra – a franciaországi vasutak dolgozóinak sztrájknapjára –

általános munkabeszüntetésre és felvonulásra szólította fel a franciaországi munkavállalókat.

A minden szakmára és az ország teljes területére kiterjedő általános sztrájk célja a béremelések követelése és a sztrájkot megtörő állami kényszerítés elleni tiltakozás lesz, lenne.