Két nyomozás is folyamatban van Macron kampányával kapcsolatban

Emmanuell Macron, francia választások 2022, Franciaország, Marseille, kampány
(FILES) In this file photograph taken on April 16, 2022, France's President and La Republique en Marche (LREM) candidate for re-election Emmanuel Macron (C), surrounded by supporters, speaks during an election campaign meeting in Marseille, southern France on April 16, 2022, ahead of the second round of voting in France's presidential election. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészség az amerikai McKinsey tanácsadó cég szerepét vizsgálja a 2017-es és 2022-es elnöki kampánnyal kapcsolatban, a francia elnöki hivatal reakciója szerint az igazságszolgáltatásnak teljes függetlenségben kell eljárnia.
Vágólapra másolva!

Szorul a hurok Emmanuel Macron nyaka körül, a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség (PNF) ugyanis október végén két nyomozást is elrendelt a francia államfő 2017-es és 2022-es kampányának a pénzügyi hátterével kapcsolatban, írja a V4NA.

Amint arról a hírügynökség már korábban is beszámolt,

a francia államfőt még a tavasszal közpénzek elherdálásával vádolták, a gyanú szerint több mint egy milliárd euró állami pénzt juttatott a kampányát támogató McKinsey amerikai tanácsadó cégnek.

A vállalat 2017-ben az elnöki kampány során ingyenesen segítette Macront, aki ezt azzal viszonozta, hogy megválasztása után több nagy összegű megbízást is adott a vállalatnak. Az üggyel kapcsolatos szenátusi jelentésből az is kiderül, hogy a McKinsey munkatársai a francia politikába is beszivárogtak, az amerikai cég emberei ugyanis rendszeresen részt vettek a minisztériumi értekezleteken, sőt, még kormányzati jelentéseket is készítettek, de persze név nélkül.

A PNF által kiadott sajtóközlemény szerint 2022. március 31-én előzetes

vizsgálat indult a McKinsey csoportot célzó pénzmosás és adóelkerülés súlyos bűncselekménye miatt, ezt követően pedig több képviselő, egyesület, szakszervezet és magánszemélyek által tett feljelentés okán 2022. október 20-án bírósági vizsgálat indult a kampányszámlák szabálytalan vezetése és a könyvelési adatok csökkentése ügyében,

különös tekintettel arra, hogy milyen szerepet játszott az amerikai tanácsadó cég a 2017-es és 2022-es francia elnökválasztási kampányban. A közlemény harmadik pontjában kiemeli, hogy 2022. október 21-én az előző nyomozás mellett még egy vizsgálatot indított a pénzügyi ügyészség, mégpedig a Macron kampánya során felmerült favoritizmus és annak eltitkolása ügyében.

A történtekről beszámoló Le Parisien nevű lap értesülései szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában egyelőre annyi bizonyos, hogy Emmanuel Macron és a McKinsey kapcsolatban állnak egymással, az amerikai cég tanácsadói bizonyíthatóan részt vettek Macron 2017-es választási kampányában és a McKinsey néhány alkalmazottja Macron Köztársaság Lendületben! nevű pártjának is a tagja volt.

A Szenátus vizsgálóbizottsága szintén közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, véleményük szerint mindent ki kell deríteni, mivel a szóban forgó ügy nagy jelentőséggel bír a demokrácia szempontjából.

A francia elnöki hivatal is reagált a történtekre, az Élysée közlése szerint a bíróságoknak az a feladata, hogy teljes függetlenségben nyomozzanak. A francia köztársasági elnököt mandátumának teljes időtartamára mentelmi jog illeti meg, ami azt jelenti, hogy ezzel az üggyel kapcsolatban egyelőre nem hallgathatják ki sem a bírák, sem a nyomozók.