A franciák többsége népszavazással döntene a nyugdíjreformról

Franciaország, tüntetés, nyugdíjreform, ellen, tüntetések, tüntetők, francia
Paris, France, 2023/03/23. French policemen, members of the BRAV are shot at with fireworks during their intervention. On thursday 23 March, the trade unions once again marched in Paris against the pension reform. The demonstrators were numerous and there were some outbursts in the afternoon. Photograph by Edouard Monfrais-Albertini / Hans Lucas. Paris, France, 2023/03/23. des membres de la BRAV recoivent des tirs de feux d artifices pendant leur intervention. Ce jeudi 23 Mars, les syndicats ont a nouveau defile dans Paris contre la reforme des retraites. Les manifestants etaient nombreux et des debordements ont eu lieu au cours de l apres-midi. Photograph by Edouard Monfrais-Albertini / Hans Lucas. (Photo by Edouard Monfrais-Albertini / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
A V4NA arról ír, hogy egy felmérés szerint a megkérdezettek 69 százaléka gondolja úgy Franciaországban, hogy népszavazást kellene tartani a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreformról, a legfiatalabbak ellenzik leginkább a nyugdíjkorhatár megemelését. Hozzáteszik: egy másik közvélemény-kutatás eredménye alapján a lakosság elítéli a rendfenntartók elleni erőszakot a tüntetők részéről.
Vágólapra másolva!

Hetek óta tart Franciaországban az a sztrájk-és tüntetéssorozat, mellyel a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform és annak legnagyobb ellenállást kiváltó rendelkezése, a nyugdíjkorhatár 62-ről 64-re történő megemelése ellen tiltakozik a nép. A társadalmi megmozdulásnak közel sincs vége, ezért Élisabeth Borne miniszterelnök találkozóra hívta a szakszervezeti képviselőket, akik április 6-ra újabb országos megmozdulást jelentettek be.

A lakosság túlnyomó része azonban népszavazással döntene a nyugdíjreformról

– derül ki abból az online felmérésből, melyet március 27-én a CSA Intézet készített a CNews megbízásából. A felmérés alapján a franciák 69 százaléka igennek válaszolt arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha népszavazás lenne a kormány törvénytervezetéről.

A felmérésben résztvevő nők 73 százaléka voksolt a népszavazás mellett, míg a férfiak esetében ez az arány 64 százalék.

A V4NA nemzetközi hírügynökség arról is beszámolt, hogy ami a válaszadók életkorát illeti, a 18 és 24 év közötti korosztály támogatja leginkább a népszavazás ötletét, 88 százalékuk ezt tartaná ideális megoldásnak a nyugdíjreformmal kapcsolatban. Őket követik a 25 és 34 év közöttiek 82, majd a 35-49 évesek 75 százalékkal. Az idősebbek körében már nem ilyen egyértelmű az eredmény, az 50 év felettiek 58 százaléka szeretne népszavazást, míg a 65 év felettiek esetében csak 52 százalék kérné ki a nép véleményét a témával kapcsolatban.

A felmérésben résztvevők pártállása szerint a következő eredmény született:

a baloldali szavazók egyértelműen népszavazást szeretnének a nyugdíjreformról, 84 százalékuk voksolt rá, ám ennél még magasabb, 93 százalék az arány azoknál, akik magukat radikális baloldalinak vallják.

A Szocialista Párt támogatóinak 77, míg a zöldpárt szimpatizánsainak 81 százaléka döntene népszavazással a reformról.

A népszavazás ötletét a nyugdíjreformot ellenző politikusok már több alkalommal is felvetették, ennek egyik éllovasa a jobboldali Marine Le Pen, aki januárban azt írta a Twitteren az Elabe közvélemény-kutató intézetre hivatkozva, hogy négyből három francia ellenzi a nyugdíjreformot. Hozzátette, hogy amennyiben kétségei vannak a francia vezetésnek azzal kapcsolatban, hogy a franciák nem akarják a nyugdíjreformot, akkor bocsássa azt népszavazásra.

Március 27-én a CSA Intézet készített egy másik felmérést is, szintén a CNews számára, ebből az derül ki, hogy

a lakosság túlnyomó része, 85 százaléka elítéli azt az erőszakot, amellyel a rendőrség ellen fordultak a nyugdíjreform ellen tüntetők a legutóbbi megmozdulások során.

A válaszadók életkorát tekintve elég nagy eltérés van a legfiatalabbak és a legidősebbek véleménye között: míg a 18 és 24 év közöttiek esetében 78 százalék ítéli el a rendőrök elleni erőszakot, addig ez az arány a 65 felettiek körében 90 százalék.

Ami a megkérdezettek politikai hovatartozását illeti, a rendőrséggel szembeni erőszakot mindenki elítéli, de a legalacsonyabb arányban a radikális baloldal szavazótábora, 69 százalékuk van ezen a véleményen, ezzel szemben a jobboldali Reconquête nevű párt támogatói körében 87, a Nemzeti Tömörülés szavazóinál pedig 85 százalék ez az arány. A legnagyobb mértékben, 96 százalékban a Republikánus párt szavazótábora ellenzi a rendőrök elleni erőszakos fellépést a tüntetések alkalmával.