Háborús provokáció Lengyelország ellen?

Chinese spy balloon flying above Charlotte Administración Estatal de Alimentos y Medicamentos de China,Cha Horizontal
CHARLOTTE, USA - FEBRUARY 4: Chinese spy balloon flies above in Charlotte NC, United States on February 04, 2023. The Pentagon announced earlier that it is tracking a suspected Chinese high-altitude surveillance balloon above the continental US. A Chinese Foreign Ministry statement said the balloon was a “civilian airship used for research, mainly meteorological purposes." Peter Zay / Anadolu Agency (Photo by Peter Zay / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Megfigyelő léggömb hatolt be a lengyel légtérbe Belaruszból. Az eszközt a lengyel fegyveres erők légi műveleti központja észlelte a radarernyőkön.
Vágólapra másolva!

Egy ismeretlen légi eszköz, feltehetőleg egy megfigyelő léggömb repült be a lengyel légtérbe Fehéroroszországból – közölte szombaton a lengyel nemzetvédelmi tárca hivatalos Twitter-oldalán.

Az eszközt a lengyel fegyveres erők légi műveleti központja (COP) észlelte a radarernyőkön. A radarkapcsolat egy idő után megszakadt vele, mégpedig akkor, amikor a tárgy a közép-lengyelországi Rypin község térségébe ért

- derül ki a bejegyzésből.

Megfigyelő léggömb hatolt be a lengyel légtérbe Belaruszból. A kép illusztráció! Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Peter Zay

A lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka az önkéntes területvédelmi erők (WOT) ügyeletes erőit vezényelte oda az eszköz felkutatására

– közölte a nemzetvédelmi tárca.

Witold Sura, a WOT szóvivője a sajtóval közölte: a fegyveres erők műveleti parancsnokságának alárendelt területvédelmi csoport szombat hajnal óta kutató tevékenységet folytat Rypin környékén.

A tűzoltóság toruni parancsnokságának ügyeletes munkatársa megerősítette, hogy a tárgy miatti riasztás szombatra virradóan történt, a tűzoltókat viszont egyelőre nem mozgósították az ügyben.