Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Letartóztattak egy osztrák jobboldali szélsőségest Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Afganisztánban őrizetbe vettek egy osztrák férfit, miután májusban az országba utazott - közölte az osztrák külügyminisztérium kedden.
Vágólapra másolva!

A külügyminisztérium hozzátette: Ausztria már jóval korábban felhívta állampolgárai figyelmét az afganisztáni utazások veszélyeire.

A Der Standard című osztrák napilap az ügyről azt írta, hogy a nyolcvanas éveiben járó férfi egy 1988-ban betiltott kisebb radikális jobboldali párt, a Nemzeti Demokrata Párt társalapítója volt. A lap szerint a férfit néhány hete vették őrizetbe, miután

egy szélsőjobboldali magazinban megjelent egy cikke Vakáció a tálibokkal címen, amelyben kedvező színben tüntette fel a tálib rezsimet.

A Der Standard szerint a férfit kémkedéssel vádolják, és az osztrák neonácik a Telegramon tették közzé az ügyét. Az újság szerint a férfi szívesen utazott veszélyesnek tartott helyekre: az 1980-as években már járt Afganisztánban, néhány évvel korábban pedig a Szíria északi részén az Iszlám Állam dzsihadistái ellen harcoló kurdokat kereste fel.

A tálibok 2021 augusztusában vették át ismét a hatalmat Afganisztánban, miután a nemzetközi haderő húsz év után kivonult az országból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről