Itt vannak az első videók: így csapott le Izrael a Hamászra

palesztin, izrael, konfliktus, fegyver, rombolás, támadás, 2023. 10. 08.
GAZA CITY, GAZA - OCTOBER 08: Smoke and flames rise in Burc Vatan shopping mall after bombing of Israeli forces with warplanes as clashes continue between Israeli forces and Palestinian armed groups at various locations of Gaza on October 08, 2023 in Gaza City, Gaza. Israeli warplanes bombed various locations in the besieged Gaza Strip, witnesses said Sunday. Ali Jadallah / Anadolu Agency (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Hamász támadása után nem késlekedett sokat a válasz, az izraeli hadsereg megsemmisítő csapást mért a Hamász egységeire és állásaira.
Vágólapra másolva!

Vasárnapra virradóra sem maradtak abba a harcok Izrael és a Hamász között, miután előző nap több ezer rakétát lőttek ki izraeli területekre a Gázai övezetből. A támadást a palesztin mozgalom vállalta magára, ezzel újabb háborút kirobbantva a Közel-Keleten. Izrael azonnal megindította a hadseregét a Hamász ellen - írja a Magyar Nemzet.

Az izraeli légierő az X közösségi oldalán ismertette: az éjszaka folyamán a Hamász tíz olyan létesítményét vette célba, ahonnan az Izrael elleni támadást is irányították.

Közlésük szerint köztük van egy hírszerzési központ, valamint egy katonai létesítmény, melyet a palesztin szervezet légiereje használt. Az Ynet izraeli hírportál közlése szerint lőtték a Hamász finanszírozására használt két bankfiókot, köztük a szervezet terrorista tevékenységének pénzügyeit segítő Iszlám Nemzeti Bankot, ami a Hamász első saját bankfiókja.

Az MTI közölte, vasárnap reggel az izraeli haderő Libanonban is tüzet nyitott arra a területre, ahonnan korábban lövéseket adtak le Izrael felé. A hadsereg szerint a Dov-hegy volt a célpont, ahol egy olyan nagy hatótávolságú radarberendezést próbáltak megsemmisíteni, amely a Libanonból és Szíriából érkező rakéták felderítését és nyomon követését szolgálja.

A hadsereg polgári védelmi osztálya és a rendőrség közösen segélyközpontot és telefonos segélyvonalat nyitott az eltűntek családtagjai számára.

Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács jóváhagyta a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését célzó lépéseket – közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal vasárnap. Izrael ezen lépések keretében leállítja az áram-, üzemanyag- és áruszállítást Gázába.