Elbukott Ukrajna: a kegyetlen kényszersorozás ellenére sincs, aki harcoljon

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.19., Military mobility of Ukrainian army in Donetsk Oblast Russia,Ukraine,war Horizontal
DONETSK OBLAST, UKRAINE - 18 NOVEMBER: Ukrainian soldiers fire artillery at their fighting position in the direction of Bakhmut, Ukraine, 18 November 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Ember- és erőforráshiánnyal küzd az ukrán hadsereg, soraik feltöltése érdekében ezért nemcsak zsoldosseregeket vetnek be, hanem a kényszersorozást is tovább fokozzák.
Vágólapra másolva!

Egyre kilátástalanabbá kezd válni az ukrán hadsereg helyzete azóta, hogy hivatalos elismerést kezd nyerni a "tavaszinak" nevezett, valójában azonban júniustól késő őszig tartó ellentámadás bukása. Az ukrán fegyveres erők a Szurovikin-vonalnak nevezett, több száz kilométeren keresztül húzódó komplex orosz védelmi rendszert szerették volna áttörni Melitopol, Bergyanszk és az Azovi-tenger irányába abból célból, hogy kettévágják az orosz erőket és utánpótlási vonalakat. Ehhez képest a közel fél éven át tartó harcok az ellenkezőjét produkálták annak, amit a kijevi hadvezetés elérni szeretett volna:

Kiégett, csúcstechnológiásnak számító nyugati harckocsik, összeomló és felmorzsolódó, kiképezhető emberi erőforrások, ezzel párhuzamosan pedig egy korrupt és erőszakos kényszersorozási rezsim kiépülése lett az eredménye az offenzívának.

Kilőtt Leopard 2-es és Bradley-k az ukrán fronton. Az oroszok eltökéltsége és Ukrajna belső válsága miatt kitartott a Szurovikin-vonal Forrás: Telegram

A fenti okok miatt az ukrán hatóságok új eszközöket keresnek arra vonatkozóan, hogy feltöltsék soraikat. Az egyik ilyen eszköz a kényszersorozási politika fenntartása, ami már egészen szürreális javaslatokat és törvénytervezeteket kezd eredményezni: az ukrán erők helyzete miatt már

komoly javaslatként tárgyalnak az elsős egyetemisták és a végzős gimnazisták besorozásáról.

Ukrán képviselők például az abszurditás fogalmát kimerítő kijelentéseket engednek meg maguknak:

- nyilatkozta Petro Gorbatenko ukrán képviselő. Roman Kosztenko, az ukrán parlament elnökhelyettese, a Védelmi és Hírszerzési Bizottság titkára az egyetemi hallgatókkal kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott:

A másik eszköz, amitől az ukrán erők a hadiszerencse fordultát remélik, az végeredményben az orosz erők taktikájának lemásolása:

nevezetesen az ukránok zsoldosseregeket vetnének be és fejvadászokkal toboroznának embereket a seregbe.

Olekszij Danyilov a The Guardian-nek beszélt az új toborzási módszer részleteiről, szerinte a fejvadász-cégek alkalmazásával egyszerre foghatnának be hadkötelességre "alkalmasnak" ítélt (fontos megjegyezni, hogy az "alkalmasság" kiterjesztése érdekében Ukrajna fokozatosan építi le az emberi jogi korlátokat és alakítja át törvényi eszközökkel a rokkantság fogalmát) személyeket harci és hadtápos feladatokra.

- mondta Danyilov.

Az ukrán döntéshozók egy "rugalmas" és "okos" toborzási rendszer kiépülését várják az intézkedéstől, azonban joggal vethető fel, hogy mindez már túl kevés, túl későn. A nemzetközi politikai fejlemények - gondolhatunk itt a szlovák és a holland választások eredményeire vagy az izraeli háború kitörésére - mind abba az irányba mutatnak, hogy

napról napra, óráról órára Ukrajna támogatása dől össze romjába.

Az ukrán fejvadász cégek alkalmazásával és a toborzás "kiszervezésével" kapcsolatban tehát joggal vethető fel, hogy Ukrajna további pénzügyi támogatását szolgálhatja.