Blokkolja a pornóoldalakat Franciaország

laptop internet gyerek fiú Szexuális felvilágosítás másként, avagy ne a pornó mondja meg, hogyan kellene csinálni
Vágólapra másolva!
Jean-Noël Barrot, a telekommunikációért és a digitális átmenetért felelős francia miniszter a Le Parisien-nek adott interjújában vasárnap bejelentette, hogy a francia kormány már 2023-ban bevezeti azt a digitális ellenőrzőrendszert, amelynek segítségével elérhetetlenné teszi a kiskorúak számára az internetes pornóoldalakat.
Vágólapra másolva!

A látogatók nagykorúságának ellenőrzése minden – a témában érintett – weboldal számára kötelező lesz, ellenkező esetben a francia hatóságok országos szinten tiltják be a szabályt megszegő weboldalak működését.

Az életkort vagy egyszerűen a nagykorúságot ellenőrző szisztéma pontos részletei még nem ismertek, a francia kormány később teszi közzé az ellenőrzés pontos lépéseit. A feladattal megbízott tárca számára kihívást jelentett, hogy a személyi igazolványban megadott adatok igénylése európai adatvédelmi szabályokba, adatvédelmi jogokba ütközik.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A Le Parisien szerint megoldásként egy olyan ellenőrzőrendszer jöhet majd számításba, amely az életkor ellenőrzéséhez az internet hozzáférést biztosító telekommunikációs cégeket vonja be összekötőnek.

Utóbbiak ugyanis – előfizetőik személyes adatainak ismeretében – egyszerűen igazolhatják, igennel vagy nemmel, az anonim látogató jogosultságát (nagykorúságát) a pornóoldal megtekintésére.

Nagy-Britannia ugyancsak a kiskorúakat kiszűrő rendszeren dolgozik, a törvényjavaslatot a brit parlament már tárgyalja. Az Amerikai Egyesült Államokban, Louisiana államban pedig január elseje óta törvény írja elő, hogy valamely személyi okmány másolatát kell megadni a felnőtt oldalak látogatásához.