Hatalmas, 7,8-as erősségű földrengés volt ma hajnalban Törökországban - írta a The New York Times. A rengés miatt több mint ezer épület összedőlt, több száz ember meghalt Törökországban és Szíriában is. Törökország nemzetközi segítséget kér a mentéshez, Szíriában felfüggesztették a vonatközlekedést, és a kormány szükségállapotot hirdetett.

A földrengés hajnali 4 óra után, Nurdagi város közelében észlelték, ennek erőssége a Richter-skála szerint 7,8-as volt. A földrengés utáni órákban eddig összesen 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os volt.

Tíz tartományban 912 halott

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a katasztrófavédelem központjában tartott sajtótájékoztatót.

Beszédében leszögezte:

a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek - számolt be a török államfő.

Erdogan arról is beszámolt, hogy a katasztrófában legalább 2818 épület összeomlott.

Lakóépület romjai között rekedt emberek után kutatnak a délkelet-törökországi Diyarbakirban 2023. február 6-án, miután több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hajnalbanForrás: MTI/AP/Depo Photos

Eddig 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól. A mentési munkálatokban mintegy 9 ezer ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik - mondta Erdogan, hozzátéve, hogy eddig 45 ország ajánlott fel segítséget.

Hatay tartomány két városában nincs gáz- és áramszolgáltatás a földrengés miatt - közölték a hatóságok. A mobiltelefon-szolgáltatás hat tartományban szünetel. Tíz tartományban legalább egy hétig zárva tartanak az iskolák - közölte a török alelnök.

A Hatay repülőtér egyetlen kifutópályája összetört és használhatatlanná vált - közölte Ali Kidik, az airporthaber.com tulajdonosa.

 Szükségállapotot hirdettek Szíriában

Szíriában több mint 380 ember halt meg a hétfő hajnali földrengésben, a sebesültek száma csaknem eléri ezret, valamint több százan rekedtek a romok alatt. - közölte egy vezető egészségügyi tisztségviselő a szíriai állami tévében.

Túlélők után kutatnak mentőalakulatok tagjai és helyi lakosok egy összeomlott épület romjai között az észak-szíriai Azmarinban 2023. február 6-án, miután több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hajnalbanForrás: MTI/AP/Ghaith Alsayed

Az országban felfüggesztették a vonatközlekedést, és a kormány szükségállapotot hirdetett. A szíriai al-Dana városában lévő kórház szintén megsérült a földrengésben, a betegeket evakuálni kellett.

A szír al-Ihbarija állami tévécsatorna korábbi jelentése szerint további utórengéseket is észleltek Szíriában. Bassár el-Aszad szíriai elnök válságtanácskozást hívott össze.

Törökország kész elfogadni minden nemzetközi segélyfelajánlást - mondta Kerem Kınık, a Török Vörös Félhold vezetője egy tévéinterjúban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitteren azt írta, mentő-és kutatócsapatokat küldtek a rengés sújtotta területekre. "Reméljük, hogy minél hamarabb együtt túljutunk ezen a katasztrófán" - írta a bejegyzésben.

A török alelnök egyúttal közölte, hogy az érintett 10 tartományban, Kahramanmarasban, Gaziantepben, Kilisben, Diyarbakirban, Adanában, Osmaniyében, Malatyában, Hatayban, Adiyamanban és Sanfliurfában egyhetes iskolai szünetet rendeltek el.

Romba dőlt épület a törökországi Diyarbakirban. A területen folytatódnak a keresési és mentési munkálatok.Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Omer Yasin Ergin

 Egy török tévécsatorna arról számolt be, hogy tűz ütött ki, amikor földgázt szállító csövek felrobbantak a földrengés után. 

A török hatóságok a szerencsétlenség miatt 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, és nemzetközi segítséget kértek a mentéshez.

Törökországban a délkeleti Adana, Adiyaman, Malatya, Kahramanmaras, Gaziantep tartományokból jelentettek halálos áldozatokat, Diyarbakir, Sanliurfa, Osmaniye, Hatay és Kilis tartományokból eddig csak sebesültekről érkeztek hírek.

A mentést nagyban nehezíti a térségben uralkodó időjárás. Az érintett tartományok többségében napközben is fagypont közelében alakul a hőmérséklet, miközben sok helyen esik az eső, vagy éppen eső várható.

Putyin segítséget ajánlott fel

Segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének a földrengés utáni mentési munkálatokhoz hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy kész két, mentőalakulatokat szállító Il-76-os repülőgépet Törökországba indítani a Gaziantep tartományban történt földrengés következményeinek elhárítására.

A tárcavezető, Alekszandr Kurenkov utasítására a minisztérium Centroszpasz légimozgékonyságú egységének száz szakemberét helyezték készenlétbe.

Részvétét fejezte ki Novák Katalin köztársasági elnök

Ma kora reggel megdöbbenve hallottam a Törökországból érkező tragikus híreket - írta a Twitteren Novák Katalin köztársasági elnök. Őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatainak családjainak - áll a bejegyzésben.