Itt a bejelentés: Ukrajna nagy bajban van, drámai fordulat jöhet a háborúban

landscape HORIZONTAL 2970803 11/08/2016 Russian presidential spokesman Dmitry Peskov during Russian President Vladimir Putin's meeting with Premier of the State Council of the People's Republic of China Li Keqiang at the Moscow Kremlin, November 8, 2016.
Dmitrij Peszkov
Vágólapra másolva!
Lényegében megvalósult az orosz hadsereg egyik fontos célkitűzése, Kijev demilitarizálása Dmitrij Peszkov szerint. Putyin szóvivője szerint Ukrajna egyre kevésbé használja a saját fegyvereit, a nyugati fegyverszállítmányoknak köszönhetően tudja folytatni a háborút. Véleménye szerint ez az európai helyzetet "feszültebbé és kiszámíthatatlanabbá" teszi, és végső soron a katonai konfliktus kiszélesedésvel járhat.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Peszkov az RT Arabicnak nyilatkozva beszélt arról, hogy „Ukrajna erősen militarizált volt, amikor a konfliktus elkezdődött". Az orosz elnöki szóvivő hozzátette, hogy egyik céljuk Ukrajna demilitarizálása volt, ami szerinte "de facto meg is valósult". Állítását azzal igyekezett alátámasztani, hogy

Ukrajna „egyre kevésbé használja a saját fegyvereit", és fokozatosan áttért az Egyesült Államok vezette NATO-blokk által szállított fegyverek használatára.

Ugyanakkor úgy látja, a Kijevnek nyújtott katonai segély a nyugati országokat „a konfliktus részesévé, az európai helyzetet pedig „feszültebbé és kiszámíthatatlanabbá" teszi. Mindez arra ösztönzi Oroszországot, hogy határozottabb intézkedéseket tegyen a donbászi lakosság és az Oroszországi Föderáció biztonságának garantálása érdekében" - húzta alá Vlagyimir Putyin szóvivője.

Dmitrij Peszkov Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Emlékezetes, az orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén adott katonai helyzetértékelést. „Ukrajna nemsokára kifogy saját hadi eszközeiből, semmi nem marad belőlük. Mindent külföldről kapnak, így nem lehet sokáig harcolni" - fogalmazott az eseményen .

Ugyanakkor Putyin is úgy látja, a Nyugat a fegyverszállításokkal azt kockáztatja, hogy "a NATO még jobban belesodródik a fegyveres konfliktusba."