Brüsszel elköltötte a pénzt Ukrajnára

VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. június 20. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a testület hetenkénti ülése utáni brüsszeli sajtóértekezleten 2023. június 20-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság felülvizsgálta az Európai Unió 2021-27-es költségvetését, amelynek eredményeiről Ursula von der Leyen számolt be sajtótájékoztatón kedden.
Vágólapra másolva!

„Kimerítettük az uniós költségvetésünk minden rugalmasságát, hogy válságokat a válságok után kezelni tudjuk" – közölte az Európa Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen úgy fogalmazott, célzott javaslataik vannak arra, hogy a „legégetőbb kérdésekben" jól lépjen fel az EU.

A javaslat része, hogy

a következő négy évben 50 milliárd eurót különítenek el Ukrajna számára.

Ez magában foglalja a kölcsönöket és a támogatásokat is, és „a tartalék perspektívát biztosít ukrajnai partnereink számára, kiszámíthatóságot, és más adományozókat is ösztönöznhet" – fogalmazott von der Leyen kedden Brüsszelben.

Szavai szerint ez a pénzügyi tartalék lehetővé teszi majd az EU-nak, hogy "a pénzügyi támogatásunkat a helyszínen kialakult helyzet alakulásának megfelelően kalibráljuk, mert mindannyian tudjuk, hogy a háború a legnagyobb rugalmasságot követeli meg tőlünk".

Ez az összeg azonban nem áll rendelkezésre, ezért azt – részben - a tagállamoknak pluszbefizetések formájában kellene összeadni.

Az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett arra is, hogy mára már 30 milliárd euróra rúg az Ukrajnának az EU által nyújtott teljes pénzügyi támogatás, amelyet korábban nem biztosított az uniós költségvetés.

A Bizottság elnöke emelett azt is bejelentette, hogy 15 milliárd eurót különítenének el migrációs politikára, és további összegeket az EU versenyképességének megőrzésére.

- fogalmazott a Bizottság elnöke.