Eltűnt a hős keresőkutya, aki több gyerek életét is megmentette Kolumbiában

Horizontal
In this handout photo released on June 9, 2023, by the Colombian Presidency, members the Army pose with four Indigenous children who were found alive after spending more than a month lost in the Colombian Amazon jungle following the crash of a small plane. Four Indigenous children were found alive Friday after spending more than a month lost in the Colombian Amazon rainforest following a small plane crash that triggered a massive rescue operation, the country's President Gustavo Petro said. (Photo by Handout / Colombian Presidency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Colombian Presidency" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Hetven katona keresi a kolumbiai esőerdőben a nemzeti hősként tisztelt keresőkutyát, Wilsont, amely megtalálta a május 1-jei repülőszerencsétlenséget túlélő gyerekeket, viszont ő maga eltűnt a sikeres mentőexpedícióban.
Vágólapra másolva!

Június elején a katonai kiképzést kapott belgajuhász mancsának nyomai vezettek azokhoz a gyerekekhez, akik túlélve egy repülőgép-szerencsétlenséget, az Amazonas esőerdejében 40 napon át vártak kétségbeesve a segítségre.

A négy gyermeket végül sikerült helikopterrel Bogotába szállítani, ám Wilson egyelőre nem került elő.

A hadsereg tájékoztatása szerint mintegy 70 katona keresi a sűrű dzsungelben a szeretett állatot, és parancsnokaik megfogadták, hogy addig nem hagyják el a területet, amíg a sztárkutyát meg nem lelik.

A mentők, akiknek munkáját további két keresőkutya is segíti, nem tudják, hogy a kétéves Wilson életben van-e.

Luis Fernando Sena őrmester, a Wilsont kiképző kutyaiskola parancsnoka megtiszteltetésnek nevezte, hogy kutyájuknak kulcsszerepe volt a gyerekek megtalálásában, és közölte, hogy sokakkal együtt nagyon várják a jó hírt.

A hadsereg tagjai a megtalált gyerekkel Forrás: AFP/Handout

Wilson februárban végzett a kutyaakadémián, majd a tolemaidai légitámaszpontra került, ahol csatlakozott a bázis különleges erőihez. Négy másik társával májusban vitték az őserdei bevetésre, hogy megtalálják azt a lezuhant Cessna repülőgépet, amelyen 3 felnőtt és 4 gyermek utazott.

A felnőttek a szerencsétlenség során életüket vesztették, de a mentők feltételezték, hogy a gyerekek életben lehetnek, ezért Wilsont szagmintával a keresésükre küldték.

A kutya május 18-án levált a keresőcsoportról, de végül az ő nyomainak követésével jutottak el június 9-én a gyermekekhez. Az expedíció parancsnoka egy rádióinterjúban elmondta, hogy a gyerekek beszámolója alapján a kutya 2-3 napig velük volt, majd távozott. A szakértők szerint ennyi idő után - bár a fizikai megpróbáltatásokat is jól viseli - Wilsont csak az ösztönei segíthetik az életben maradásban.

A mentők két tüzelő nőstény kutyát szállítottak helikopterrel a szerencsétlenség helyszínére, abban a reményben, hogy a nőstények szaga előcsalogatja az elveszett hím kutyát.

Élelmet is elhelyeztek a lezuhant repülőgép környékén, továbbá egykori kiképzőjének ruhadarabjait is kihelyezték a vadonba, ugyancsak abban a reményben, hogy azok szaga magához vonzza Wilsont.

Egyes szakértők szerint az állat már elpusztulhatott az esőerdőben, ahol egy kutya nehezen talál magának élelmet, és ahol mérgeskígyók is veszélyt jelenthetnek rá.